Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA sa 4 miliona KM i dalje “najplaćeniji” politički subjekt u BiH

SDA UNITIC 1564

Tačno 105 političkih stranaka, od ukupno 135 koje su zavedene u evidencijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH, nedavno je podnijelo finansijske izvještaje za 2015, iz kojih je vidljivo da je SDA i dalje “najplaćeniji” politički subjekt u državi. SDA je tokom 2015. godine prihodovala više od četiri miliona KM, od čega prihodi fizičkih lica i članova partije iznose čak 532.949 KM.

U izvještaju na rekordnih 111 stranica, koji potpisuju predsjednik stranke Bakir Izetbegović i Amir Zukić (generalni sekretar), kao odgovorna osoba, navedeno je da je ova partija tokom prethodne godine mogla da računa na oko 3,28 miliona KM iz budžeta, dok su ostali prihodi od poklona i usluga, pravnih lica i drugo.

Interesantno, iako od općih izbora 2014. “tavori” u opoziciji na svim nivoima, druga najplaćenija partija u BiH i dalje je SDP, sa ukupno 2,88 miliona KM prihoda u prošloj godini. U izvještaju SDP-a uočljivo je da partija koju sada vodi Nermin Nikšić i dalje može računati na lijepe prihode od iznajmljivanja imovine u vlasništvu stranke (oko 610.000 KM u 2015. godini), ali isto tako i na visoke prihode od prikupljene članarine (oko 396.000 KM u prošloj godini).

I treća “najplaćenija” partija u 2015. dolazi iz Federacije BiH, a to je HDZ BiH Dragana Čovića, koji je prethodnu godinu završio sa oko 1,869 miliona KM prihoda. Od toga, stranka je najviše prikupila od članarina (oko 313.000 KM), ali i iz budžeta – 1,439 miliona KM, dok su prihodi fizičkih i pravnih lica, te od poklona, od darova i usluga bili minorni. Na četvrtom mjestu, u odnosu na pretohdni izvještajni period, je SNSD Milorada Dodika, sa neznatno manjim prihodima u 2015. od HDZ-a.

Naime, SNSD je u prošloj godini prihodovao 1.803.784 KM, no ono što je interesantno jeste da ova partija nije imala prihoda od fizičkih lica te od usluga i od poklona. Veliki skok u odnosu na 2014. godinu napravili su SBB Fahrudina Radončića i Demokratska fronta (DF) Željka Komišića. SBB je, naime, u 2015. godini imao oko 1,6 miliona KM prihoda, od čega iz budžeta gotovo 1,5 miliona. Ostalo su prihodi od članarina, fizičkih i pravnih lica, usluga te od imovine ove stranke.

DF, koji je postigao ozbiljan uspjeh na općim izborima 2014. godine, imao je gotovo milion KM prihoda u prošloj godini, što je prilično velika svota za relativno novu partiju.  Od toga, iz budžeta je DF-u isplaćeno oko 825.000 KM, dok su fizička lica i članovi partiju darovali sa čak 103.000 KM. Između SBB-a i DF-a finansijski se “ugurao” SDS Mladena Bosića, sa oko 1,5 miliona KM prihoda u prošloj godini.

U odnosu na prethodni izvještajni period, na ljestvici je napredovao i DNS, koji je sada “najprihodovanija” partija nekon neprikosnovene sedmorke. Partija Marka Pavića u 2015. imala je oko 589.000 KM prihoda, nešto više od PDP-a, na čijem je kormilu, u međuvremenu, Mladena Ivanića naslijedio Branislav Borenović.

Ispod su finansijski plasirani HDZ 1990, koji je također imao kadrovske promjene na čelu, nekada velika Stranka za BiH, koju sada vodi Amer Jerlagić, te SP Petra Đokića i NDP Dragana Čavića.

Inače, CIK BiH je stranke koje još nisu dostavile finansijske izvještaje upozorio da će im izreći administrativne mjere zabrane učešća na narednim izborima. No, tek letimičnim uvidom u ostatak partija koje nisu ispunile ovu obavezu potvrđuje kako je riječ uglavnim o minornim političkim subjektima, od kojih su pojedini formirani tek da bi namjenski postojali nekoliko godina.