Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Centralnog popisnog biroa zakazana za 11. maj

sjednica-centralnog-popisnog-biroa1
FOTO Oslobođenje

Novu sjednicu Centralnog popisnog biroa Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine zakazala je za srijedu, 11. maja sa početkom u 16 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Tačke dnevnog reda su prijedlog Jedinstvenog programa za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine i Izvještaj o statusu aktivnosti na popisu koji je uradila Agencija za statistiku BiH i koji će, u skladu sa zaključkom sa zadnje sjednice Centralnog popisnog biroa, dostaviti Vijeću ministara BiH.

Agencija za statistiku BiH priprema izvještaj o trenutnom statustu aktivnosti na popisu koji će prezentirati članovima Centralnog popisnog biora, a nakon toga, dostaviti ga Vijeću ministara BiH. U izvještaju će takođe, biti navedeno i to da rukovodstvo Agencije za statistiku BiH nema jedinstven stav o tome da li je moguće da se u zakonskom roku obrade podaci i objave rezultati popisa ili da se zatraži od Vijeća ministara BiH pokretanje procedure za donošenje izmjene zakona o popisu u vezi sa rokom za objavu rezultata popisa.

Zbog nepostojanja saglasnosti Centralni popisni biro do sada u više navrata nije uspio riješiti pitanje dijela popisnica koji se odnose na nerezidentno stanovništvo, odnosno koje će se sve kategorije u to svrstati.

Iz tog razloga kasni objava rezultata popisa stanovništva u BiH koji je proveden još u prvoj polovini oktobra 2013. godine. Zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva ističe 1. jula 2016. godine.