BiH

Kad se male ruke slože

SDA, SNSD i HDZ izabrali čelnike Agencije za borbu protiv korupcije

27/06/2022

Ova imenovanja su još jednom potvrdila da koalicija tri stranke funkcionira besprijekorno kada na rang listama za izbor na čelo institucija BiH kao prvorangirani budu kadrovi SDA, SNSD-a i HDZ-a

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine na današnjoj sjednici u Sarajevu imenovao je Elvisa Kondžića za direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Za zamjenike u ovoj agenciji imenovani su Damirka Mioč i Rade Ristović.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Bez ikakve rasprave i predstavljanja biografija izabranih čelnika Agencije ovaj dom je navedene imenovao glasanjem “u paketu” sa 17 glasova za, a podršku ovom izboru dali su poslanici parlamentarne većine iz SDA, HDZ-a i SNSD-a.
I ova imenovanja su još jednom potvrdila da koalicija tri stranke funkcionira besprijekorno kada na rang listama za izbor na čelo institucija BiH kao prvorangirani budu kadrovi SDA, SNSD-a i HDZ-a. Ili kad vladajući trebaju sebi povećati primanja i proširiti lepezu ionako velikih privilegija.

Iako biografije izabranih nisu dostavljene uz materijal na sjednici poznato je da je Elvis Kondžić, bivši savjetnik u kabinetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Damirka Mioč aktuelna je zamjenica direktorice Agencije za privlačenje stranih investicija (FIPA) i bliska je HDZ-u, a Rade Ristović je kadar SNSD-a.

Faksimili rang-liste kandidata koju su sačinili članovi komisije u kojoj je od devet članova njih šest iz vladajuće većine

Inače, konkurs za direktora i dva zamjenika Agencije, kao i rangiranje kandidata provodi Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Za tri pozicije se natjecalo ukupno 16 kandidata od kojih su neki aplicirali i na konkurs za direktora i za zamjenika.

Ovu komisiju čine tri člana iz Predstavničkog doma PSBiH, tri delegata iz Doma naroda PSBiH, dva predstavnika akademske zajednice i jedan predstavnik nevladinog sektora.

Članovi ove komisije iz Parlamenta BiH ujedno su članovi SDA, SNSD-a, HDZ-a, te Ujedinjene Srpske.

Upravo ovaj podatak dokaz je kao i kod brojnih drugih imenovanja da nestranački kandidati ili oni koji nemaju podršku vrha stranke, nemaju ni šansu da budu izabrani na neku poziciju ma koliko sposobni bili, jer rangiranje u ovoj zemlji odavno se provodi po sistemu podobnosti, a ne sposobnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.