Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kad se male ruke slože

SDA, SNSD i HDZ izabrali čelnike Agencije za borbu protiv korupcije

lovrinovic

Ova imenovanja su još jednom potvrdila da koalicija tri stranke funkcionira besprijekorno kada na rang listama za izbor na čelo institucija BiH kao prvorangirani budu kadrovi SDA, SNSD-a i HDZ-a

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine na današnjoj sjednici u Sarajevu imenovao je Elvisa Kondžića za direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Za zamjenike u ovoj agenciji imenovani su Damirka Mioč i Rade Ristović.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Bez ikakve rasprave i predstavljanja biografija izabranih čelnika Agencije ovaj dom je navedene imenovao glasanjem “u paketu” sa 17 glasova za, a podršku ovom izboru dali su poslanici parlamentarne većine iz SDA, HDZ-a i SNSD-a.
I ova imenovanja su još jednom potvrdila da koalicija tri stranke funkcionira besprijekorno kada na rang listama za izbor na čelo institucija BiH kao prvorangirani budu kadrovi SDA, SNSD-a i HDZ-a. Ili kad vladajući trebaju sebi povećati primanja i proširiti lepezu ionako velikih privilegija.

Iako biografije izabranih nisu dostavljene uz materijal na sjednici poznato je da je Elvis Kondžić, bivši savjetnik u kabinetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Damirka Mioč aktuelna je zamjenica direktorice Agencije za privlačenje stranih investicija (FIPA) i bliska je HDZ-u, a Rade Ristović je kadar SNSD-a.

Faksimili rang-liste kandidata koju su sačinili članovi komisije u kojoj je od devet članova njih šest iz vladajuće većine

Inače, konkurs za direktora i dva zamjenika Agencije, kao i rangiranje kandidata provodi Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Za tri pozicije se natjecalo ukupno 16 kandidata od kojih su neki aplicirali i na konkurs za direktora i za zamjenika.

Ovu komisiju čine tri člana iz Predstavničkog doma PSBiH, tri delegata iz Doma naroda PSBiH, dva predstavnika akademske zajednice i jedan predstavnik nevladinog sektora.

Članovi ove komisije iz Parlamenta BiH ujedno su članovi SDA, SNSD-a, HDZ-a, te Ujedinjene Srpske.

Upravo ovaj podatak dokaz je kao i kod brojnih drugih imenovanja da nestranački kandidati ili oni koji nemaju podršku vrha stranke, nemaju ni šansu da budu izabrani na neku poziciju ma koliko sposobni bili, jer rangiranje u ovoj zemlji odavno se provodi po sistemu podobnosti, a ne sposobnosti.