Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

REAKCIJE

Dodik se oglasio nakon odluke Ustavnog suda BiH

milorad-dodik-fena

Kako tvrdi, Ustavni sud BiH je jedna “svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja”

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane, oglasio se inicijator, sada već neustavnih aktivnosti Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekavši “da RS ide svojim putem” i da će “nastaviti raditi ono što misli da je najbolje za nju”.

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, ustvrdio je Dodik.

Kako tvrdi, Ustavni sud BiH je jedna “svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja”.

“Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske – odmah imaju pravo na sve”, mišljenja je Dodik, piše RTRS.

Dodik tvrdi da je cilj RS da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda, tvrdi Dodik, BiH nema šanse.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je donio odluku u kojoj ukida odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

Riječ je o zahtjevima poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora po Ustavu između RS i BiH koji se odnosi na akte donesene na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Sud je utvrdio da pojedine odredbe akata NSRS nisu u skladu s Ustavom BiH zbog čega ih je i ukinuo.

Sutra počinje rad agencije zbog koje je Šeranić završio na “crnoj listi”

Od sutra počinje primjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim se predviđa formiranje Agencije za lijekove Republike Srpske koja bi trebala djelovati paralelno sa Agencijom za lijekove Bosne i Hercegovine.

Vlada RS ranije je saopštila kako će poštovati propisane obaveze, “s obzirom na to da je taj zakon usvojila Narodna skupština i da je prošao sve predviđene procedure”.

“Zakonom je predviđeno uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, a propisano je da Vlada RS u određenom roku imenuje direktora i druga tijela agencije, što će biti poštovano”, naveli su za Srnu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, odakle su stava i da je donošenje Zakona o uspostavljanju Agencije za lijekove RS motivisano prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva u izazovnoj situaiciji i vremenu pandemije virusa korona.

Podsjetimo, šestog juna, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je na listu sankcija te zemlje ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića zbog, kako je tada navedeno, destabilizirajućeg ponašanja. Sankcije su objašnjenje tvrdnjama da je Šeranić posticao secesionističke napore u RS-u za vođenje implementacije Zakona o lijekovima RS koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

Prethodno je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u maju ukinuo pojedine odredbe o vraćanju nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na manji entitet koje su usvojene u NSRS 10. decembra prošle godine, a određene aktivnosti o ovom pitanju pokrenulo je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ranije je najavljeno da će Klub Bošnjaka u Vijeću Naroda RS, po stupanju Zakona na snagu, preduzeti dalje korake, a u krajnjem slučaju i apelaciju prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U jednom od svojih posljednjih intervjua Kristijan Schmidt, čiji legitimitet na poziciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini spore predstavnici vladajuće strukture u RS-u dijelom se osvrnuo i na Zakon o lijekovima RS ocijenivši ga totalno protivpravnim.

“Mislim da svako ko trezveno malo razmisli o tome pitaće se šta ćemo sad uraditi sa tim”, rekao je Schmidt ističući kako misli da će sad ljudi razmisliti “da li bi visokog predstavnika trebali uzeti za ozbiljno”.

Prilikom svoje posljednje posjete Banjaluci, u četvrtak 23. juna Schmidt je posjetio Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine, a na svom nalogu na društvenoj mreži Twtter saopštio je stav da “Agencija mora nastaviti da obavlja svoj posao kako je propisano zakonom”.

Donošenje Zakona koji predviđa uspostavljanje Agencije za lijekove RS prvi je praktičan primjer vraćanja nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na RS. Ranije je bio i predmet obiljnog upozorenja iz Brisela zbog mogućih poremećaja na tržištu i kolapsa.

“Za farmaceutske proizvođače, zakon RS bi značio da moraju dobiti dvije različite dozvole za stavljanje u promet lijekova, a koje nisu međusobno priznate. To može izazvati kolaps lanca snabdijevanja lijekovima iz inostranstva. Pravo građana na jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima u cijeloj BiH bilo bi ozbiljno narušeno”, stav je direktora Direkcije za susjedstvo i pregovore o priširenju u Evropskoj Macieja Popowskog komisiji koji je na adrese zvaničnika Republike Srpske stigao u decembru prošle godine.

Podsjećamo, NSRS usvojila je 20. oktobra 2021. Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim se definiše formiranje entitetske Agencije za lijekove. Kako je propisano zakon stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, što je uslijedilo 28. decembra prošle godine nakon što je predsjednica RS Željka Cvijanović donijela Ukaz o proglašenju zakona.

Prilikom usvajanja Ministar zdravlja RS Alen Šeranić obrazložio je da se radi o praktično prepisanom zakonu koji je trenutno važeći u Bosni i Hercegovini, osim što se njime nadležnost (bez odobrenja države) prenosi na novu entitetsku agenciju za lijekove.