rasprava o radu tužilaštva

Helez Kajganiću: Nije vam lako, pišu da škaljarski i kavački klan pipke imaju i u Parlamentu BiH

zukan helez nova

Alma Čolo, zastupnica SDA istakla je da je u prošloj godini bilo samo 230 optužnica za korupciju, te čak 555 naredbi o neprovođenju istrage i 119 naredbi o obustavi istrage što ukupno iznosi 674 tužilačke odluke da se neće provesti istraga ili da će se obustaviti istraga što znači tri puta više od podignutih optužnica

U okviru rasprave o Informaciji o radu Tužilaštva BiH, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj se obratio i v.d. glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Milanko Kajganić zanimljive primjedbe, pitanja i opaske na Informaciju i za tužitelja Kajganića imali su i zastupnica SDA Alma Čolo, te zastupnik SDP-a Zukan Helez,
Zastupnica Čolo je kazala da je primijetila nekoliko stvari iz izvještaja koje su kod nje izazvale “čudan dojam”.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

– Stoji da imate 206 predmeta iz ranijih godina kada su u pitanju ratni zločini, protiv 2.913 lica, a da je samo u prošloj godini zaprimljeno 50 predmeta protiv 338 lica. Ovo meni zvuči čudno. 26 godina nakon rata u jednoj godini prijavi se 338 lica za ratne zločine. Pravo da vam kažem to mi izgleda kao neka politička aktivnost da bi neko prijavio neke zločine, jer znalo se poslije rata gdje su počinjeni zločini, uglavnom su se znali osumnjičeni za te zločine. I sad mi je čudno, mada ratni zločini ne zastarijevaju i mogu se prijaviti i za deset narednih godina, ali mi je čudno da jedna četvrtina od onoga što imate u radu biva prijavljena u posljednjoj godini. Ali ne tražim ja Vaš komentar na to, samo želim da podijelim – kazala je zastupnica Čolo Kajganiću.

NEADEKVATNA BORBA PROTIV KORUPCIJE

Zastupnica Čolo ocijenila je i da tužilaštva u BiH na svim nivoima ne vode adekvatnu borbu s korupcijom.

– Mislim da nije adekvatna tužilačka borba protiv korupcije, jer na nivou BiH u prethodnoj godini je bilo samo 230 optužnica za korupciju. Ako imamo u vidu koliko imamo tužioca u BiH, ako se ne varam ranije je pisalo, bilo je nekih 377 onda to nije ni jedna optužnica po tužiocu, znači 235 optužnica za korupciju u cijeloj BiH. Međutim pored 235 optužnica, imamo 555 naredbi o neprovođenju istrage i 119 naredbi o obustavi istrage što ukupno iznosi 674 tužilačke odluke da se neće provesti istraga ili da će se obustaviti istraga što znači tri puta više od podignutih optužnica. Po meni ovo nije adekvatna borba protiv korupcije. I ima samo 11 istraga za visoku korupciju, što je tri posto od ukupnog broja istraga, odnosno samo šest podignutih optužnica za visoku korupciju. Možda ovo nema u vašem izvještaju ovo je iz izvještaja VSTV-a, ali ja vam kažem jer mi je bitno – rekla je zastupnica SDA Alma Čolo.

Ona je kazala i da ima osjećaj da će Kajganić raditi svoj posao profesionalno.

– Vi ste glavni državni tužilac i nije mi bitna nacionalnost čovjeka koji sjedi na toj poziciji bitno mi je da čovjek odaje povjerenje i da može vratiti nadu svima nama u nezavisno i nepristrasno pravosuđe, prije svega efikasno pravosuđe. Nekako imam osjećaj da ćete vi raditi ovaj posao nezavisno i da za vas neće biti nedodirljivih, takav osjećaj imam možda će me prevariti ali evo danas sam rekla o svom osjećaju – kazala je Čolo.

NESTAO MILION OD KAZNI, NIKO NIJE ODGOVARAO

Zukan Helez, poslanik SDP-a kazao je da j v.d. glavnog tužitelja BiH treba dati šansu.

– Prvi dojmovi su da ste čovjek koji želi da uradite puno toga. Da napravite pomak u ovom poslu, a ja sam svjestan pogotovo kroz rad Istražne komisije koliko je opasno biti državni tužilac, predsjednik suda i sudija i tužilac na nižim nivoima, zato što su naše granice kakve jesu, zato što su porozne, zato što ovdje svaki dan čitate oko nekih mafijaških klanova, svi mediji pišu, škaljarski, kavački više ne znam kako to, čak mediji pišu da ta dva klana imaju pipke i u ovom Parlamentu, da sarađuju i određeni zastupnici, stoga je vama jako teško raditi i tu treba hrabrosti i mi svi trebamo dati podršku i tužiocima i sudijama i sve dok radite imate moju podršku.

Helez je za tužitelja Kajganića imao i konkretno pitanje, te je iznio jedan konkretan primjer.

– U općinskom sudu u Bugojnu desilo se sljedeće. Čini mi se prije osam godina. Referent u sudu novac od kazni je uzimao sebi, a brisao ih je. Ja sam pisao i predsjedniku VSTV-a, gospodinu Lagumdžiji u vezi s tim. To se zataškalo. Predsjednica Suda je to zataškala jer je bilo pred njen reizbor dva-tri dana. Odmah poslije reizbora smijenila je referenticu koja je tu radila, sudinica Randžana Hadžibegović- Haračić. I niko ništa nije poduzeo. Ja vas pitam kome da se obratim, da se to procesuira, kakva je garancija građanima, da će ta osoba biti nepristrasna, a nemoguće da nije znala predsjednica suda osam godina da se to dešava, kakva je garancija građanima da će biti pravedna, a sve se zataškalo. Kome da se obratim, samo da se ustanovi koliki je iznos tačno, jer u tim lokalnim zajednicama često je sprega suda, tužilaštva i MUP-a i evo ja pozivam da me uputite kome da uputimo ljude da to izvedu na čistac – pitao je Helez, a odgovor nije dobio na sjednici.