Općinski odbor

SDA Srebrenica pisala Inzku: Negiranje genocida i Spomenik miru ne ide zajedno

potocari mezarje2 (1)

Kako navode, ukoliko se ne zaustavi izgradnja spomenika, Bošnjaci u Srebrenici će na dan otvaranja spomenika u Srebrenici podići stub srama sa imenima onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine

Općinska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Srebrenica pozvala je, kao inicijatora projekta, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika Valentina Inzka da odmah zaustavi radove na izgradnji spomenika u centru Srebrenice.

Kako su u saopćenju naveli, na inicijativu OHR-a koju je podržao aktuelni načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština općine Srebrenica 2019. godine donijela je odluku o izgradnji spomenika miru u Srebrenici.

Donošenju te odluke prethodio je niz sastanaka s predstavnicima OHR-a i Inzkom, jer su se Bošnjaci u Skupštini općine, kao i udruženja žrtava genocida protivila ideji izgradnje takvog spomenika u gradu u kojem je počinjen genocid – najveći zločin na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

– Teško je bilo povjerovati u iskrene namjere zagovarača izgradnje spomenika, pogotovo ako ga zdušno podržavaju negatori genocida i ako ga podržavaju oni koji presuđene ratne zločince smatraju herojima i stvaraocima onog što se danas označava kao entitet Republika Srpska – naveli su iz SDA Srebrenica.

Ovih dana počeli su radovi na izgradnji spornog spomenika, a iz te stranke podsjećaju da su prilikom donošenja odluke usvojeni i određeni amandmani koji nikada nisu realizirani i odnose se na to da će se naknadno razgovarati o lokaciji na kojoj će biti izgrađen spomenik.

– Bošnjačkim odbornicima u Skupštini općine Srebrenica nije poznato s kim je načelnik Grujičić razgovarao i dogovarao da se baš na toj lokaciji gradi spomenik miru, na mjestu na kojem je Ratko Mladić 11. jula 1995. godine pozvao na osvetu Turcima poslije bune protiv dahija – ističu iz SDA.

Kako navode, ukoliko se ne zaustavi izgradnja spomenika, Bošnjaci u Srebrenici će na dan otvaranja spomenika u Srebrenici podići stub srama sa imenima onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

– Na njemu će biti ispisana imena negatora genocida, a na samom vrhu stuba bit će ime visokog predstavnika Valentina Inzka, koji će biti svrstan među one koji su obećavali pomoć Bošnjacima u julu 1995. godine, a mi preživjele žrtve genocida imamo gorka sjećanja kakvu smo pomoć međunarodne zajednice dobili – najavili su iz Općinske organizacije SDA Srebrenica.