Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolegij

SDA traži od Schmidta da javno potvrdi ili demantira medijske navode

izetbegovic sda

SDA se snažno protivi takvom i bilo kojem drugom nametnutom rješenju, saopštili su

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zahtijeva od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da javno potvrdi ili demantira medijske navode da planira nametnuti izmjene Ustava FBiH koje bi pri imenovanju Vlade FBiH uključivale dvotrećinsku većinu u klubovima naroda i dodatno, dvotrećinsku većinu u jednom od tri kantona.

SDA se snažno protivi takvom i bilo kojem drugom nametnutom rješenju koje “poništava većinsku volju birača, trajno osigurava dominaciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vodi ka definitivnoj etničkoj segregaciji”, saopćila je Stranka demokratske akcije navodeći zaključke nakon Kolegija te stranke.

Na taj način, dodaje se u saopćenju, potpuno bi bili “obesmišljeni demokratija i izbori”, a bošnjačkom narodu bi bio namijenjen “aparthejd” u kojem bi o njihovim prestavnicima u vlasti odlučivao dio glasačkog tijela HDZ-a. HDZ bi, kako tvrde iz SDA, postao ustavna kategorija i uvijek bi bio u poziciji da odlučuje koje bošnjačke i probosanske stranke će činiti vlast s njima, u zavisnosti od ustupaka koje im isporuče.

– S obzirom na to da u entitetu Republika Srpska vladaju isključivo politički predstavnici srpskog naroda te da bi ovakvim nametnutim rješenjem, Federacijom BiH vladao HDZ, visoki predstavnik bi na taj način u život pretvorio tezu Milorada Dodika da će “Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti” – navedeno je u zaključcima Kolegija.

Ukoliko posegne za ovim ili sličnim rješenjima, kako tvrde iz SDA, postat će očigledno da visoki predstavnik i pojedini ambasadori nastoje bošnjačku većinu u Federaciji BiH i državi BiH “svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb”.

– Umjesto najava o nametanju izmjena Ustava, od visokog predstavnika i predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da pozovu na politički dijalog i dogovor aktera koji su dobili povjerenje birača, u skladu sa trenutnim ustavnim rješenjem – navedeno je također.