SDA traži posebnu raspravu o korištenju bosanskog jezika u RS-u

predstavnicki dom psbih87

Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Amir Fazlić, nakon pauze u zasjedanju Doma, obrazložio je da SDA od Kolegija Doma i dalje očekuje posebnu sjednicu ili posebnu tačku dnevnog reda o pitanju upotrebe bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

Dodao je da prihvataju da se sačeka informacija o tome koju treba dostaviti Vijeće ministara.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) pojasnio je da je Vijeću ministara upućen zahtjev za dostavljanje informacije o tom pitanju i to odmah nakon što je pet poslanika zatražilo posebnu sjednicu, dodajući da današnja tačka dnevnog reda nije “supstitucija za zahtjev pet poslanika”.

Naime, jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice je Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji države.

Pet poslanika Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a, Sadik Ahmetović i Senad Šepić iz SDA i Jasmin Emrić (A-SDA) zatražili su sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrala informacija Vijeća ministara BiH o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u RS-u.

Tada je izražen protest zbog činjenice da se u đačke knjižice i svjedočanstva umjesto bosanski jezik upisuje “jezik bošnjačkog naroda”.