Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament fbih

SDA traži prekid sjednice: “Glasat ćemo protiv odluke da Bradara bude predsjednica”

230228_parlament_fbih_55112

Zbog ovog zahtjeva, u toku je pauza, već druga od početka sjednice

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) zahtijevaju prekid današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu jedino odluka o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH za novi postizborni mandat.

Zbog ovog zahtjeva, u toku je pauza, već druga od početka sjednice.

Iz Kluba SDA su kao razlog naveli da je u sazivanju ovog zasjedanja prekršen Poslovnik jer svim zastupnicima nije dostavljen uz poziv i potrebni prateći materijal, u ovom slučaju akt koji svjedoči o tome da Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nisu međusobno postigli suglasnost o tome ko će od njih biti novi predsjednik, a ko dvoje potpredsjednika FBiH.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić tvrdi da je neosnovan zahtjev SDA o prekidu sjednice i sazivanju nove kad se steknu poslovnički uvjeti, no ipak je proglasila pauzu.

Bradara, Lendo i Stojanović imenovani su ranije, na drugoj vanrednoj sjednici ovog Doma, u novi saziv tročlanog rukovodstva izvršne vlasti Federacije BiH i prema pravlima, imali su mogućnost da međusobno dogovore ko će od njih biti predsjednik a ko dopredsjednici Federacije BiH.

Budući da je njihov međusobni dogovor izostao, današnja treća vanredna sjednica Predstavničkog doma u aktuelnom postizbornom mandatu najavljena je kao događaj u čijem toku treba da bude odlučeno o tom pitanju, što je mogućnost koju također propisuju pravila u Federaciji BiH.

Zaimović: Glasat ćemo protiv odluke da Bradara bude predsjednica FBiH

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici doma neće glasati za odluku po kojoj je predloženo da Lidija Bradara (HDZ BiH) bude predsjednica Federacije, a dvoje potpredsjednika Igor Stojanović (SDP BiH) i Refik Lendo (SDA).

Potvrdio je to predsjednik Kluba SDA Mirsad Zaimović tokom pauze na sjednici, te je naveo da za SDA nije problem što nisu dio većine, ali želi da se “ovako proste većine definišu u Ustavu kao uslov da bi se formirala vlast”.

– U tom slučaju mi bi pomogli ovoj većini da formira Vladu Federacije BiH. Samo smo protiv dvostrukih aršina kada su u pitanju klubovi naroda u Domu naroda PFBiH. Dakle, da definišemo – ukoliko je jedan klub nezaibilazan faktor odnosno politička stranka koja u jednom klubu ima 13 i više delegata onda su i ostali nezaobilazni. Ukoliko je zaobilazan faktor onda to trebamo definisati Ustavom i mi ćemo podržati takve izmjene da idemo u opoziciju. Znači da ne možemo koristiti Ustav prema potrebi, a upravo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tumači Ustav prema potrebi HDZ-a. Podržat ćemo da ako je u pitanju prosta većina da to ide u Ustav i idemo u opoziciju – kazao je Zaimović.

Istakao je da poslanici Kluba SDA neće napustiti današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, već će glasati protiv navedene odluke jer smatra da je to “dovođenje Federacije u nove blokade”.

– Naime, SDA optužuju da blokira procese, a blokiraju oni koji srljaju u donošenje političkih odluka oko kojih se moraju dogovoriti relevantni politički faktori. Sa ovakvim Ustavom SDA je nezaobilazan politički faktor u procesu formiranja vlasti – naveo je Zaimović.

Mišljenja je da “SDA ima najreferentnijeg kandidata Refika Lendu za predsjednika FBiH”.

– Mi smo mogli predložiti Lendu za predsjednika FBiH, a odlučili smo da to ne radimo. Držimo se svog stava da imenovanje predsjednika FBiH treba biti dio ukupnog političkog dogovora u kojem je SDA sa ovakvim ustavom nezaobilazan politički faktor – rekao je Zaimović.

Poručio je da bi jedno od rješenja za formiranje vlasti u Federaciji BiH bilo ono da se izmijeni Ustav tako da se prostom većinom u Predstavničkom domu bira Vlada FBiH.