Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Vlada RS opstruira normalno funkcionisanje Srebrenice

hamdija-fejzic
Hamdija Fejzić

Općinski odbor SDA Srebrenica daje punu podršku zalaganju općinske administracije da se konačno usvoji rebalans općinskog budžeta koji već mjesec dana čeka odobrenje Vlade entiteta RS i premijerke Željke Cvijanović. Smatramo da Vlada RS svjesno opstruiše normalno funkcionisanje Srebrenice i sve to uz laži o brizi koju navodno vodi o građanima naše općine.

Naš cilj nije da dokazujemo koji nivo vlasti najviše ulaže u Srebrenicu, iako je podatak da je Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica investiralo u našu općinu 1,6 miliona KM samo 2015. godine dovoljan pokazatelj koliko je zanemarljiv iznos od 2,7 miliona KM koliko je Vlada RS uložila u Srebrenicu tokom proteklih devet godina. Jasno nam je i da je entitet RS prezadužen i jednostavno nema novca za pomoć općinama. Ipak, ništa ne može opravdati blokiranje sredstava koje se već nalaze na općinskom računu.

Iznenađuje nas inercija Općinskog odbora SNSD Srebrenica koji ne pokušava da razgovara sa stranačkom kolegicom Željkom Cvijanović da se problem rebalansa što brže riješi. Očigledno je da kontrolisanu stagnaciju općine SNSD planira koristiti da bi u kampanji dokazivao navodnu nesposobnost bošnjačkog načelnika.

Iako su na otvaranju kampanje SNSD-a u Srebrenici Radomir Pavlović i Milorad Dodik pozivali Bošnjake da glasaju za njihove kandidate, svi potezi SNSD-a pokazuju da se ova stranka ne zalaže čak ni za građane srpske nacionalnosti, već isključivo za svoje interese.

SDA će putem svojih predstavnika u organima entiteta RS tražiti da se budžet Općine Srebrenica što prije deblokira, stoji u saopštenju koji potpisuje predsjednik OO SDA Srebrenica, Hamdija Fejzić.