Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predizborne plakate postavljati samo na dozvoljena mjesta

BiH

izbori_izborni_plakati

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu pozvala je političke subjekte da dosljedno poštuju zakone te da tokom kampanje za predstojeće lokalne izbore u zemlji postavljaju predizborne plakate i promotivne materijale samo na dozvoljena mjesta.

Uprava upozorava da će svi evidentirani prekršaji biti zakonski sankcionirani izdavanjem rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti te prekršajnih naloga.

Propisane kazne su do 6.000 KM za pravna lica, do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu te do 700 KM za fizičko lice.

Za nepostupanje po rješenju inspektora, zakonom su predviđene novčane kazne do 20.000 KM za pravno lice, odnosno do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, navedeno je u današnjem saopćenju Uprave.

– Kantonalna uprava za inspekcijske poslove očekuje da politički subjekti koji učestvuju na ovim izborima, na zakonom predviđen način upoznaju birače i javnost s njihovim programom i kandidatima. S aspekta nadležnosti Inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije, posebno je bitno da politički subjekti dosljedno primjenjuju zakonske propise te da promotivni materijal postavljaju samo na mjesta predviđena za plakatiranje i oglašavanje – navode iz ove uprave.

U tom smislu, dodali su, pozivaju sve političke subjekte i njihove simpatizere da se uzdrže od nepropisnog postavljanja plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa slikama kandidata, predizbornim sloganima i porukama, kao i da se uzdrže od devastacije javnih prostora i površina ispisivanjem grafita i natpisa te prljanja javnih površina rasipanjem, bacanjem ili uništavanjem promotivnog materijala.

Uprava naročito upozorava na strogu zakonsku zabranu plakatiranja na stubovima javne rasvjete i kontaktnoj mreži, stajalištima u sistemu javnog prijevoza, kao i na zabranu postavljanja reklamnih panoa i lijepljenja plakata na stablima, parkovskoj opremi i objektima.

Kako je u cilju sveobuhvatnog djelovanja potreban angažman svih nadležnih subjekata, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove već je organizirala sastanak s predstavnicima službi komunalnih redara javnih preduzeća “Park” i “Rad”, koji od prvog dana izborne kampanje kontroliraju da li se na terenu poštuju zakonske odredbe.

Komunalni redari angažirani su u dvjema smjenama i sa svim evidentiranim prekršajima upoznaju kantonalnu komunalnu inspekciju.

Zatražen je i dodatni angažman općinskih inspekcija (urbanističko-građevinske/komunalne/cestovne) kako bi nezakonite radnje bile pravovremeno spriječene i sankcionirane.

– Od političkih subjekata očekujemo da zakonitim postupanjem pokažu društveno-političku odgovornost prema državi i lokalnoj zajednici i tim primjerom uvjere birače u istinitost političkih ideja koje zastupaju. To se naročito odnosi na programska opredjeljenja u oblasti zaštite okoliša, zaštite i održavanja javnih prostora i površina, komunalnih djelatnosti i komunalne čistoće – ističe Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu.