Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA zaprepaštena žestinom reakcije stranaka koje dolaze iz RS

izetbegovic-sda

“SDA je zaprepaštena žestinom reakcije stranaka koje dolaze iz entiteta RS na samu najavu podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije. Posebno iznenađuje agresivnost tih reakcija prema SDA i njenom predsjedniku”, stoji u saopštenju iz SDA, te dalje navode:

“Pitanje revizije presude nije stvar jedne političke stranke ni jednog lidera: to je pitanje istine o onome što se dešavalo u BiH u periodu 1992-1995.

Pitanje revizije presude je pitanje historijske istine i pravde i niko nema pravo, ukoliko se ispune uvjeti za njeno podnošenje, da od toga odustane.

Stoga pozivamo sve političke stranke u BiH i regionu, da situaciju sagledaju objektivno, i da svoje reakcije zadrže u okvirima razumnog i zakonitog djelovanja.

U tom slučaju revizija presude ne može i neće poremetiti odnose u BiH niti u regionu. SDA smatra da se dobri odnosi ne mogu graditi guranjem istine pod tepih već utvrđivanjem činjenica i odgovornosti.

Pozivamo stoga sve da se ponašaju u skladu sa međunarodnim pravom, i da Bosni i Hercegovini ne prijete poduzimanjem protivpravnih akata zato što konzumira instrumente međunarodnog prava”, stoji u saopštenju SDA.

SDA