villa dinarica

SDA zastupnica na Dodikovom terenu: Miljenica Novalića i Izetbegović prodaje apartmane na Jahorini

aaf9948a0152ac9335c88e18ffd6b4f5

Apartmani su u objektu „Villa Dinarica“, na planini preko koje „ni ptica ne leti“ bez dozvole SNSD-a. Indira Omeragić, zastupnica SDA u Parlamentu FBiH i miljenica premijera Fadila Novalića, ponosna kaže da je cijena po kvadratnom metru – 4.099 eura. Začuđena pita:“Kakve veze ima što sam ja zastupnica SDA i prodajem apartmane na Jahorini“. U dvije minute telefonskog razgovora odrekla se oca Nurdina Peštalića

„Kakve veze ima što sam ja zastupnica SDA i prodajem apartmane na Jahorini“, začuđeno će, u telefonskom razgovoru s novinarima Žurnala, Indira Omeragić, novoizabrana predstavnica naroda u parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i uzdanica Fadila Novalića, još aktuelnog SDA-ovog premijera FBiH, piše Žurnal.

A luksuzni apartmani na prodaju su u objektu poznatom kao „Villa Dinarica“, u blizini staze „Novak Đoković“ i 50 metara od „naj savremenije“ (tako piše u luksuznom predstavljanju) gondole.

Odavno je poznato da na Jahorini „ptica ne može da proleti“, a pogotovo ne može da gradi u blizini takve staze i najsavremenije gondole niko, a da to prethodno nije dogovoreno sa vladajućim SNSD-om. Privatizovana planina, čiju su infrastrukturu plaćali građani, postala je luksuzno odmaralište za odabranu skijašku klijentelu.

Indira Omeragić, bitna karika SDA, čiji privatni broj telefona stoji kao kontakt za prodaju, ponosno ističe da je promotivna cijena po kvadratnom metru, ni manje ni više, nego 4.099 eura i da redovno prate tržište.

Zanimljivo, investitor gradnje firma „NAP Invest Company“ iz Gradačca u vlasništvu je Mustafe Peštalića, koji je sa zastupnicom SDA, inače i direktoricom „Mliječne industrije 99“, u bliskim rodbinskim vezama. Firmu je osnovao 18. januara 2021, dakle pretprošle godine, i već tu godinu zaključio je sa prihodom od čak 2.770.810 KM i dobiti 356.989 KM. Još zanimljivije je što je ozbiljan investitor imao tek tri radnika.

Dozvolu za gradnju porodica izuzetno bliska SDA dobila je od institucija Republike Srpske, kojim upravlja SNSD!

Ipak, na naše pitanje u kakvoj su rodbinskoj vezi Omeragićeva i Peštalić, ona kaže da nema apsolutno nikakve veze sa Peštalićima te da smo potpuno krivo informisani i da se raspitamo. Valjda, okolo.

Iako je 12. septembra, kao kandidatkinja SDA za parlament FBiH, bila „poznatija kao kćerka Nurdina Peštalića, vlasnika ‘TMD AGS grupe’ koja ima 702 radnika“, brzina kojom se odrekla oca je za knjigu rekorda. U javno odricanje stali su i Bakir i Sebija Izetbegović, s kojima se rado fotografiše.

Žurnal: Da li vam je Nurdin Nurko Peštalić otac?

Omeragić: Ko je Nurko? Koji Nurko?

Žurnal: Vaš otac.

Omeragić: Imate krive informacije.

Žurnal: Jeste li bliska prijateljica Bakira i Sebije Izetbegović?

Omeragić: Imate krive informacije. Kada budete imali konkretna pitanja, javite se mailom.

Konkretnije svakako ne može, ali, da ipak konkretizujemo.

KO JE INDIRI TATA NURDIN I GDJE JE TU FADIL

„Najčešće pitanje koje mi postavljate jeste zašto sam se upustila u političke vode. Odgovor je vrlo jasan, jer želim nastaviti put kojim ide moj otac“, rekla je tokom kampanje prošle godine u septembru.

Fadil Novalić do kraja maja 2013. godine bio je direktor gradačačkog „Cimos TMD Automobilska industrija“. Smijenjen je!

Mediji bliski SDA pisali su o nepravdi, jer se „suprotstavio zatvaranju ‘Cimosovih’ fabrika u Sarajevu i Srebrenici“.

Međutim, iz „Cimos Grupe“ iz Kopra došle su drugačije informacije. Saopštili su da je Novalić smijenjen zbog neizvršavanja odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanja ovlasti direktora, kršenja individualnog ugovora o radu, odnosno isplata više plate od ugovorene te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

„Svi koraci su bili usklađeni s bivšim direktorom Novalićem, koji je zaposlenima prenosio lažne informacije o zatvaranju svih tvornica na području BiH do 2014. godine i s takvim ponašanjem je društvu nanio nepopravljivu štetu“, pisalo je u saopštenju.

„Grupa Cimos“ za Žurnal je tada potvrdila da je Novalić otpušten sa mjesta direktora, ali da protiv njega nisu podnesene krivične prijave.

Slovenački Dnevnik.si pisao je da je Novalić sa grupom povezanih ljudi uspio izgraditi mrežu firmi koje u to vrijeme ili posluju sa „Cimosom TMD“, čiji je on bio direktor, ili automobilskom industrijom. Jedna od tih firmi je društvo „TMD Group“ u vlasništvu Adema Hanića. Dio grupe „TMD“ je i „TMD Mibo“, čiji je direktor Mersad Hanić, Ademov brat. Sa „Cimosom TMD“ je povezan i „TMD Hanibal“, na čijem čelu je Sead Hanić.

Novinari su dalje naveli da je „Cimos TMD„ sa Novalićem na čelu sponzorisao različite događaje u Gradačcu, među kojima je i Sajam šljive. „Cimos TMD“ svake godine sa po 100.000 eura sponzorisao je lokalni klub „Zvijezda“.

„U ovom klubu su važne uloge imali pojedinci koji su na ovaj ili onaj način bili povezani sa Novalićem“, pisao je Dnevnik.si.

I Zvijezdin stadion je najvećim dijelom izgrađen od Cimosovih sredstava. Novalić je od prošle godine predsjednik Zvijezde, a prije toga je vodio upravni odbor kluba. Na tom mjestu ga je zamijenio nekadašnji fudbaler i prijatelj Nurdin Peštalić. Peštalić je vlasnik kompanije „Wagner automotive“ i „TMD-AGS“, koja izrađuje aluminijumske odlivke za automobilsku industriju. Finansije fudbalskog kluba „Zvijezda“ vodio je tada Samir Iskrić, šef kabineta federalnog premijera. Takođe, vodio je i finansijsku službu u „Cimos TMD“.

OVLADAVANJE NAMJENSKOM INDUSTRIJOM

„Premijer Fadil Novalić (SDA) i ministar energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić (SBB) nastavljaju svoje namjere da u potpunosti ovladaju namjenskom industrijom ovog bh. entiteta. Nakon što nije uspjela smjena direktora ‘Unis Group’ Damira Veje, jer članovi Nadzornog odbora ovog državnog preduzeća, kako su saopštili, ne žele postupati nezakonito, Vlada je na hitnoj telefonskoj sjednici smijenila Nadzorni odbor“, objavila je agencija „Patria“ u ljeto 2017.

Smijenjeni član Nadzornog odbora Hasan Mahmutović izjavio je da „očigledno da je Vladi potreban novac, da je namjenska industrija u procvatu i da joj je to način da izvuče određene iznose novca, kako bi preživjela do kraja godine“.

Nakon telefonske smjene, u Nadzorni odbor, u v.d. mandatu, imenovani su Enes Bikodušić, Amer Salihović i Mirza Emirhafizović do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca. Benefite su pokupili Novalić i Džindić. U namjensku i metalsku industriju smjestili su kadrove „Cimosa“ i „TDM-a“ u kojima, pisala je „Patria“, „premijer, ministar i s njima povezane osobe imaju vlasničke udjele“.

Vejo je bio kadar SDA i tada ga je branio, također kadar SDA Aljoša Čampara.

„Nakon što je Nadzorni odbor društva na svojoj sjednici 12. juna 2017. donio odluku o usvajanju izvještaja o poslovanju i odluku o sazivanju Skupštine Unis Group d.o.o. za 29. juni 2017., te pozitivne činjenice se nisu uklapale u projekcije Novalića i Džindića, pa su odbili da imenuju punomoćnika Vlade za zakazanu Skupštinu, već su na 111. sjednici Vlade donijeli odluku o davanju prethodne saglasnosti za razrješenje direktora Damira Veje ‘zbog neusvajanja izvještaja’, koji zapravo usvaja Skupština a koja nije ni održana.“

Valja napomenuti da je odluka za smjenu izglasana rukama SBB-ovih ministara. Brižljivo su odabrani Enes Bikodušić iz „TMD-AGS“, kojim upravlja prijatelj Nurdin Peštalić, i Amer Salihović, prijatelj Nermina Džindića.

Ovo je tek dio priče, kao podsjetnik Indiri Omeragić ko je njoj Nurdin Peštalić.

I gdje je tu Indira?

Ona je kćerka Nurdina Peštalića, koji je i prijateljski, a i zarad brojnih poslovno-finansijskih benefita radio za interese Fadila Novalića. Zastupnica SDA u federalnom parlamentu, koju zdušno podržava porodični prijatelj Fadil, a tu je i čvrst zagrljaj Sebije i Bakira Izetbegovića. Na SNSD-ovoj Jahorini SDA zastupnica, predstavnica bitne SDA porodice, prodaje bezobrazno skupe kvadrate. Rodica je Mustafe Peštalića, investitora, u čije ime ih prodaje.

Žurnal: Odakle „NAP Invest Company“ novac za ovakvu gradnju?

Omeragić: Nemate pojma šta pitate.