SDP BiH kreće sa promocijom „Plana 10“

sdpbih

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo prijedlog izbornog programa „Plan 10“, u kojem su ponuđena konkretna i sistematična rješenja problema u deset ključnih društvenih oblasti.

Nakon usvajanja programa na sjednici Glavnog odbora, koja će biti održana u Tuzli početkom narednog mjeseca, SDP BiH će krenuti sa javnim prezentiranjem njegovog sadržaja i ponuđenih rješenja.

Na sjednici su pozdravljene trenutne aktivnosti na organizacijskom jačanju partije u entitetu Republika Srpska, koje se ogledaju i u skorom formiranju većeg broja opštinskih odbora SDP-a širom ovog dijela države.

Predsjedništvo SDP BiH neprihvatljivim smatra najave održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tek 17. i 18. aprila. Potpuno apsurdnim je ocijenjen ovaj prijedlog, naročito zbog činjenice da uopće nije utvrđen prijedlog dnevnog reda sjednice.

S obzirom da je posljednja sjednica održana prije više od dva mjeseca, rukovodstvo Parlamenta FBiH je imalo sasvim dovoljno vremena da barem utvrdi dnevni red sjednice. Aktuelno rukovodstvo Parlamenta FBiH prednjači jedino u svom neradu, te će ostati upamćeno kao najnesposobnije rukovodstvo ovog zakonodavnog organa od njegovog osnivanja.

U vezi sa implementacijom presude u slučaju „Ljubić“, Predsjedništvo SDP BiH je ostalo pri stavu da je zakonsko rješenje ponuđeno od strane SDP-a i DF-a najkvalitetnije. Naglašeno je da se ovim rješenjem poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a pritom se sprječava produbljenje diskriminacije građana i kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

S obzirom da svakako ne postoji prijedlog dnevnog reda sjednice Parlamenta FBiH, Predsjedništvo SDP BiH traži od rukovodstva Parlamenta da ispuni svoju zakonsku obavezu i da na dnevni red uvrsti upravo tačku razmatranja prijedloga Zakona o izbornim jedinicama u FBiH.

Također, na sjednici je imenovan Izborni štab SDP BiH, koji će preuzeti brigu o daljim predizbornim aktivnostima partije.