Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbin koji se izjašnjava kao Hrvat

SDP BiH podnosi krivičnu prijavu zbog slučaja Gorana Opsenice

opsenica

Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin

U ime Socijaldemokratske partije BiH, generalni sekretar Irfan Čengić, podnijet će krivičnu prijavu službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat, saopštili su iz ove stranke.

Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNK obnaša poziciju ministra kao Hrvat.

S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega tražimo od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH, čija sjednica je zakazana za utorak, neće biti konstituisan u skladu sa Ustavom FBiH, zbog čega će SDP BiH pokrenuti i apelaciju Ustavnom sudu koji treba da ocijeni ustavnost Predstavničkog doma PFBiH, u kojem nema četiri pripadnika srpskog naroda.