BiH

Srbin koji se izjašnjava kao Hrvat

SDP BiH podnosi krivičnu prijavu zbog slučaja Gorana Opsenice

26/11/2018

Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin

U ime Socijaldemokratske partije BiH, generalni sekretar Irfan Čengić, podnijet će krivičnu prijavu službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat, saopštili su iz ove stranke.

Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNK obnaša poziciju ministra kao Hrvat.

S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega tražimo od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH, čija sjednica je zakazana za utorak, neće biti konstituisan u skladu sa Ustavom FBiH, zbog čega će SDP BiH pokrenuti i apelaciju Ustavnom sudu koji treba da ocijeni ustavnost Predstavničkog doma PFBiH, u kojem nema četiri pripadnika srpskog naroda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.