Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH: Problemi BiH se ne rješavaju u Beogradu, Zagrebu ili Ankari

predsjednistvo sdp

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na jučer održanoj sjednici iskazalo spremnost SDP-a za zajedničkim djelovanjem sa svim snagama u Bosni i Hercegovini, opredijeljenim za očuvanje stabilnosti društvenog poretka i jačanju institucija države BiH, radi smirivanja nastalih tenzija povodom zakazanog referenduma o Danu RS 25. septembra.

Najavljeni referendum o Danu RS je svjesno urušavanje države, njenih institucija i ustavnog poretka BiH. Upravo zbog najave održavanja referenduma, trenutno stanje u BiH karakterišu nestabilnost, neizvjesnost, sukobljavanja i osporavanja temeljnih društvenih vrijednosti i legalnog ustavnog poretka u državi.

SDP BiH poručuje da je krajnje vrijeme da najviši zvaničnici u BiH prestanu sa svakom retorikom koja podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka, kojom pokazuju da ih uopšte nije briga za građane i njihovu budućnost.

Iako neki žele dodatno oslabiti državu BiH i njene institucije, niko u pitanje ne može dovesti njen teritorijalni integritet, suverenitet i međunarodni subjektivitet. Zato pozivamo sve političke subjekte u BiH da se izdignu iznad uskih stranačkih interesa i povedu brigu o sigurnosti i prosperitetu svih građana naše zemlje.

Također, Predsjedništvo SDP BiH očekuje od domaćih zvaničnika da odustanu od prakse traženja rješenja za unutrašnje probleme BiH u Zagrebu, Beogradu ili Ankari, te da se okrenu uspostavi nužnog međusobnog dijaloga u cilju prevazilaženja trenutnog stanja unutar bh. društva.

Praksa traženja političkih zaštitnika izvan granica Bosne i Hercegovine ponižavajuća je za sve građane, a ponajviše za one koji pribjegavaju takvom ponašanju i tako priznaju vlastitu nedoraslost za bavljenje svim ozbiljnijim društvenim problemima, za čije rješavanje su na izborima oni dobili povjerenje građana, stoji u saopštenju iz SDP-a.