Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH traži izjašnjenje Parlamenta FBiH o izmjeni Ustava FBiH

BiH

niksic sdp (1)

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine traži izjašnjenje Parlamenta Federacije BiH (FBiH) o izmjeni Ustava FBiH kojom se osigurava nezastarijevanje krivičnih djela iz procesa privatizacije i privrednog kriminala, saopćeno je iz SDP-a.

Aner Žuljević iz SDP-a, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, predložio je inicijativu kojom se zadužuje Kolegij Doma da u roku od 30 dana osigura izjašnjenje delegata na amandmane na Ustav FBiH predložene od Vlade Federacije BiH u februaru 2014. godine.

Prvim amandmanom osigurava se nezastarijevanje krivičnih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije i krivičnih djela privrednog kriminala propisanih zakonom te se propisuje obaveza oduzimanja imovinske koristi ostvarene tim djelima.

Prema saopćenju, drugi amandman stvara ustavni osnov da se zakonom reducira vrsta krivičnih djela za koje nije moguće dati pomilovanje osuđenim licima s obzirom na praksu da su pomilovanja u prošlosti davana, primjerice, i osuđenim silovateljima ili dilerima drogom, bez da su neki od njih odslužili i dana zatvorske kazne.

– Vlada Federacije BiH, prije tačno tri godine, u februaru 2014. godine, uputila je u parlamentarnu proceduru amandmane na Ustav FBiH čiji temeljni cilj je osiguravanje vladavine prava i stvaranje pretpostavki za procesuiranje niza ozbiljnih krivičnih djela počinjenih u postupku pretvorbe i privatizacije, koja su otišla ili prijeti opasnost da odu u zastaru.

S obzirom na to da su predloženi amandmani u proceduri već više od tri godine te da iz neobjašnjivih razloga rukovodstvo Doma naroda očito odbija da ih stavi u daljnju proceduru razmatranja, smatram kako je prihvatanje ove incijative jedini način da se osigura izjašnjavanje delegata o predloženim amandmanima na Ustav FBiH – izjavio je delegat Aner Žuljević.