BiH

Saopštenje stranke

SDP BiH: Tražimo ostavku Dragana Lukača

24/12/2019

Pozivamo sve političke subjekte da osude ovo kabadahijsko ponašanje, a posebno SNSD koji treba i da se ogradi od postupka svog dugogodišnjeg ministra

SDP BiH najoštrije osuđuje fizički napad Dragana Lukača, Dodikovog ministra unutrašnjih poslova RS, na zastupnika u skupštini entiteta RS, Draška Stanivukovića. Razlika u mišljenjima nikako ne može biti osnova za nasilničko ponašanje, naročito ne za parlamentarnom govornicom, kaže se u saopštenju kojeg prenosimo u cjelosti.

Pozivamo sve političke subjekte da osude ovo kabadahijsko ponašanje, a posebno SNSD koji treba i da se ogradi od postupka svog dugogodišnjeg ministra.

Neovisno o motivima i stavovima, parlamentarne stranke i njihovi zastupnici na svim razinama u Bosni i Hercegovini imaju pravo propitkivati i tražiti tačne informacije o načinu i principima uspostave državne vlasti, koji su držani daleko od očiju javnosti.

Tražimo da Dragan Lukač podnese ostavku na funkciju koju obnaša, a ukoliko to sam ne uradi da bude smijenjen i razriješen dužnosti.

Usljed ovog i niza drugih nedavno zabilježenih slučajeva pritiska na javnost, novinare, intelektualce i društvene analitičare, uz nerijetko korištenje prizemnih kvalifikacija i huškačkog jezika, pozivamo sve političke subjekte na njegovanje kulture dijaloga i uljuđene komunikacije i razmjene mišljenja i argumenata u javnom diskursu, stoji u saopštenju stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.