Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP BiH: Uputiti reformske zakone o PIO u parlamentarnu proceduru

fos-sjednica111

Svako daljnje odlaganje upućivanja u redovnu proceduru zakonskih rješenja koja se tiču provođenja Strategije reforme penzionog sistema je nedopustivo, a politika dovođenja penzionera pred svršen čin nemoralna i ponižavajuća – ocijenjeno je na današnjoj sjednici dva stručna odbora Foruma seniora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za ostvarivanje i zaštitu prava penzionera.

Kako se navodi u saopćenju ove stranke, penzioneri dočekuju kraj 2015. godine “bez ikakve nade za poboljšanje materijalnog položaja i stanja ljudskih prava penzionera”, iako je od potvrđivanja rezultata Općih izbora prošla godina dana, te više od dva mjeseca od usvajanja Akcionog plana Federacije za realizaciju Reformske agende za period 2015-2018. godine, kojim je utvrđena dinamika usvajanja i stupanja na snagu seta zakona koji proističu iz usvojene Strategije reforme penzionog sistema.

SDP navodi da je navedenim akcionim planom predviđeno donošenje zakona o PIO, o organizaciji PIO i dobrovoljnim penzijskim fondovima do kraja 2015. godine. Zakonski prijedlozi, dodaju u ovoj stranci, još nisu upućeni u parlamentarnu proceduru, “niti su vidljivi efekti poduzimanja mjera efikasne i učinkovite kontrole obračuna i uplate doprinosa prema stvarnim zaradama, izvršavanja vlastitih obaveza prema Fondu PIO/MIO i kontrole načina raspolaganja tim sredstvima u zakonom predviđene namjene”.

SDP je mišljenja da je svako daljnje odlaganje upućivanja u parlamentarnu proceduru reformskih zakona iz ove oblasti nedopustivo, s obzirom da je reforma penzionog sistema jedno od prvorazrednih ekonomskih, socijalnih i političkih pitanja i da penzioni sistem “pogađa“ sve strukture zaposlenih.

-Politika Vlade Federacije usmjerena u pravcu minimiziranja značaja provođenja javnih konsultacija o zakonskim projekcijama implementacije strateških opredijeljenja reforme penzionog sistema i dovođenja penzionera pred svršen čin je uskraćivanje prava na javno iskazivanje mišljenja onih kojih se reforma najviše tiče – stav je SDP-a, saopćeno je iz ove stranke.