Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispovijest oca Elme Đusinac: Muž joj je isprao mozak

elma-djusinac1123

Ne znam kako ćemo ovo preživjeti i šta smo Bogu zgriješili da se desi da naše divno dijete postane zaluđenica koja bi da ratuje i ubija ljude. Mi je tome nismo učili, govori Bećir Đusinac, otac srpske državljanke Elme, koja je uhapšena u srijedu u BiH zbog sumnje da je povezana s teroristima Islamske države (ID).

Vijest o njenom hapšenju i tvrdnje da je planirala da sa suprugom otputuje na ratište u Siriju su njega i suprugu šokirale toliko da na prestaju da plaču, piše “Alo!

“Mi smo ovde u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici ugledna porodica, jedna od najuglednijih. Odgojili smo normalnu djecu. Poštenu, vrijednu, radnu, a desio nam se ovaj horor”, priča otac.

Sa saznanjem o Elminom hapšenju, u srijedu, sve je kulminiralo, ali kćerka im je muke zadala još u februaru, kada se udala, pobjegla od kuće i zbog supruga postala džihadiskinja. Do tada je, tvrde, bila dijete za primjer.

“Cijelog života je bila odlična učenica, oblačila se normalno, moderno. Bili smo veoma ponosni na nju. Studirala je njemački, bila je prva godina i odlično joj je išlo, a onda je pobjegla od kuće”, kroz suze priča Bećir.

Prema njegovim riječima, svog sadašnjeg supruga, vehabiju Enesa Mešića, upoznala je preko Facebooka. Dva dana se dopisivala s njim, a onda je odlučila da ode od kuće i preseli se kod njega u Bosnu.

“Isprao joj je mozak, ali bukvalno, za dva dana dopisivanja. Ko zna šta joj je pričao, obećavao i u šta je uvjerio, ali je uspio da je povuče. Znala je da mi ne bismo dozvolili da se uda za njega, pa je zato pobjegla”, priča Bećir, dodajući da taj dan nikada neće zaboraviti.

“Vratio sam se s posla i vidio da je nema. Pokušao sam da je zovem na mobilni, ali nije bila dostupna. Uplašio sam se da joj se nešto strašno desilo, jer ona se uvijek javljala i uvijek sam znao gde je i šta radi. Tako uplašen, odmah sam pozvao policiju, molio ih da zatvore granice, da mi nađu dijete. Onda su me pozvali i rekli da su je našli na granici sa BiH i da im je rekla da je tamo pošla da se uda. Preklinjao sam ih da je zaustave dok ja ne stignem i ne razgovaram sa njom, rekao sam da ona nema ni dečka, ali su mi odgovorili da je to nemoguće jer je odrasla osoba i nije učinila nikakvo krivično djelo da bi je zadržali na granici”, prisjeća se on.

Kako kaže, nakon toga Elma im se neko vrijeme nije javljala, a onda ih je pozvala da dođu da je posjete.

“Otišli smo kod nje i doživjeli šok. Bila je pokrivena, potpuno. To nije više bilo ono naše dijete, nisam je prepoznao, ni fizički, a nisam ni razumio ono što je govorila. A njen suprug, za koga nisam znao ni ko je, ni šta je, a kamoli da je vehabija i da je hapšen zbog veze sa terorizmom, od starta mi se nije dopao. Oni su se vrlo čudno ponašali, ali ja tada nisam mogao ni da pretpostavim koliko su duboko upali u te njihove vode”, uz uzdahe priča Bećir, pitajući se šta je Bogu zgriješio da ga tako kažnjava.

“Ja sam dobar čovjek, nikad nikoga nisam povrijedio. Djecu sam tako vaspitao, imam još jednu kćerku i dva sina, takva je bila i moja Elma. Nikada nisam podržavao nikakve islamiste, džihadiste, nikad nisam bio za terorizam niti je za to bio bilo ko u našoj familiji. Najveći smo protivnici toga”, kaže on.

Dodaje da bez obzira na to što policija vjeruje da je njegova kćerka veoma opasna, ne misli da bi bila u stanju bilo koga da povrijedi i ubije.

“Niko je ne zna u dušu kao ja. Preobratio je nju taj muž, koji je, eto, na kraju izdao, isprao joj mozak ludostima, ali ja vjerujem da je sve to samo njena priča, da je na riječima ona terorista i bombaš samoubica, ali ona ne bi mogla stvarno da napravi takvo nešto, ne bi ona bila u stanju, u to sam siguran”, završava Bećir Đusinac priču za “Alo!”

Obrezivao bivšu ženu

O Enesu Mešiću, Elminom suprugu, mediji su pisali i 2013, kada je otvorena istraga o zastrašujućem slučaju nasilja nad njegovom tada 22-godišnjom suprugom Amelom.

Prema informacijama medija, po život opasne povrede genitalija, kakve ni najiskusniji ljekari u sarajevskoj klinici za ginekologiju do tada nisu vidjeli, nesrećnoj ženi nanio je njen muž, i to pri pokušaju obrezivanja.