SDP BiH: Vlada FBiH od radnika želi napraviti robove

damir masic

Povodom jučerašnjeg usvajanja Izmjena Zakona o radu od strane Vlade Federacije BiH Damir Mašić, politički direktor Socijaldemokratske partije BiH i zastupnik u federalnom Parlamentu, na vanrednoj press konferenciji SDP-a je ovaj potez Vlade ocijenio derogirajućim po pitanju prava radnika, što je konačan dokaz da Vlada FBiH od radnika želi napraviti robove.

„Vlada FBiH je jučer usvojila Izmjene i dopune Zakona o radu. Nažalost, ponovo je nastavljena praksa upućivanja u Parlament FBiH životno bitnih zakona u hitnoj proceduri, odnosno, bez mišljenja struke, socijalnih partnera i javne rasprave. Ovakve izmjene su više primjerene radnom zakonodavstvu nekih diktatura, jer zakon ruši elementarne postulate, pravna načela i pravni princip po kojem se najpovoljniji pravni propis i primjenjuje. Ovim potezom je Vlada još jednom ponizila radnike i od njih želi napraviti radničku sirotinju“, rekao je Mašić.

Ovim izmjenama u potpunosti se ukida minuli rad, zabranjuje se štrajk, ukida se socijalni dijalog, kolektivni ugovor postaje bespredmetan, besmislen i bespotreban, a poslodavci i sindikat potpuno gube svoj smisao, jer je Vlada FBiH ta koja će sama donositi odluku o svemu.

„Ovim izmjenama Vlada će određivati minimalnu platu, a podsjećam vas da je premijer Novalić već rekao da je 406 KM minimalne plate društveno opasno. Potpuno je jasno da vladu ne interesuju nikakva prava radnika, nego isključivo prava vlasnika kapitala. Pozivamo Vladu FBiH da prestane srljati u dalje rušenje radničkih prava i tražimo da povuku predložene izmjene i dopune Zakona o radu iz procedure. Ako to vlada ne uradi očekujemo da će parlamentarci pokazati svijest i odgovornost prema građanima koji su im dali povjerenje i da neće dozvoliti uspostavu diktature aktualne vlasti.

Također, očekujemo da će SBB zadržati principijelan stav i glasati protiv ovih izmjena zakona, kao što su glasali i protiv važećeg Zakona o radu, koji je ljetos u hitnoj proceduri i na vanrednoj sjednici Parlamenta FBiH, nažalost, usvojen“, zaključio je Mašić.