Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP Bihać: Penzijsko-invalidski sistem zasnovati na principima jednakosti

Penzioneri

Penzijsko-invalidski sistem Federacije BiH zasnovan na podjelama aktuelnih i budućih penzionera nepravedan je i neprihvatljiv – poručeno je s javne tribine održane u organizaciji Foruma seniora Gradske oganizacije SDPBiH Bihać.

Tribina je održana radi konsultacije građana o Nacrtu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru, a o sadržini predloženog zakonskog rješenja govorila je predsjednica FOS SDPBiH Suada Hadžović s posebnim osvrtom na odredbe koje se tiču provođenja smjernica iz Strategije refome PIO, te socijaldemokratske poglede na predloženu penzionu politiku.

Učesnici tribine su izrazili jasan stav da penzioni i invalidski sistem mora biti zasnovan na principu jednakosti, pravde i solidarnosti, a ne na podjelama u pravima budućih i aktuelnih penzionera.

Kako je istaknuto, Zakon se prvenstveno odnosi na promjenu načina obračuna penzijskog osnova kroz bodovni sistem, dok se aktuelnim korisnicima prava osiguravaju i dalje u dostignutom iznosu posljednje isplaćene penzije i neće se ponovo određivati po odredbama ovog zakona.

Međutim, pitanje penzijske reforme, kako je istaknuto, nije samo pitanje budućih penzionera, nego i pitanje međugeneracijske solidarnosti i odnosi se i na buduće i na aktuelne penzionere.