Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Branjenje fašizma od strane SDA predstavlja izdaju države

sdp-niksic34

Socijaldemokratska partija BiH degutantnom smatra činjenicu da SDA i dalje brani lik i djelo fašiste Mustafe Busuladžića. Za SDA, kako tvrde, fašizam nije rasistička tvrdnja da su Jevreji „špekulanti, prevaranti i izrabljivači“, kao i veličanje genocida u izjavi da je „Židova nestalo iz čaršije“.

SDP BiH i dalje smatra da je imenovanje škole prema Busuladžiću bacanje ljage na sve žrtve genocida u prošlom ratu. Podsjećamo, to su većinom bili Bošnjaci koje SDA danas navodno brani, iako ne baš na svakom koraku, ali barem u sarajevskim općinama koje vrijede „deset puta više“ nego druga mjesta u BiH.

Nesporno je da se Busuladžiću trebalo pošteno suditi, a možda bi se na sudu zbog svojih stavova naknadno i pokajao. Iako se to nije desilo, to ni na koji način ne opravdava imenovanje škole po deklariranom fašisti. Onda je, prema logici SDA, legitimno davanje imena ulice u Mostaru po ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću, pošto je i njemu i Busuladžiću, kao osvjedočenim promotorima ustaške ideologije, zajedničko to da im nije suđeno.

Imajući u vidu ‘vrijednosti’ koje baštini, posebno i ne čudi što SDA nije naročito zainteresovana za provedbu presude Sejdić-Finci, koja se tiče prava po tužbi jednog Jevereja i jednog Roma. Jasno je da za štovatelje Busuladžićeve misli, osiguranje temeljnih prava naših sugrađana iz reda navedenih naroda i nije naročito bitno.

Poprilično nas je iznenadilo otvoreno priznanje SDA da su „neki lideri formirani i ukalupljeni u komunističkom „totalitarizmu“, u miraz nacionalističkim režimima donijeli šovinizam, militarizam i kult ličnosti“. Bilo je i vrijeme da SDA prizna vlastitu ideološku odrednicu i da svoj režim nazove nacionalističkim.

Što se tiče toga da su najveći zločini u BiH nastali „ispod komunističkog šinjela“, očigledno je da su čelnici SDA brzo zaboravili da su oni bili ti koji su sa ostalim nacionalistima početkom 90-ih godina prošlog vijeka vezali zastave.

Agresija nakon bratimljenja SDA, HDZ i SDS, kao i njihova kasnija podjela BiH je i danas politička zbilja. Zaboravljaju u SDA-u da je temeljni „miraz“ koji su naslijedili nacionalistički režimi bila nedjeljiva, cjelovita, prosperitetna, ekonomski razvijena BiH. U kakvom je stanju taj „miraz“ danas, svjedoci su svi.

Biće da je svježe sjećanje na taj „miraz“ razlog zbog kojeg su građani Sarajeva, na inicijativu SDP-a, svojom masovnom, odučnom reakcijom 2004. spriječili preimenovanje ulice Maršala Tita u Sarajevu, koje je tada inicirao SDA.

Na kraju, činjenica da je SDA promijenila ulice mnogih narodnih heroja i zaslužnih građana u Sarajevu i drugim gradovima, među kojima i Bošnjaka, čija je krivica bila ta što su radili, živjeli ili svoj život dali za antifašizam, kao i prešutno pristajanje na veličanje zločinaca i oživljenje fašističkih projekata iz protekle agresije, najkonkretniji su dokazi minimiziranja antifašizma od strane SDA.