Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Dovedeno u pitanje legalnost rada Doma naroda FBiH

BiH

dom naroda fbih (6)

Predsjedništvo SDP BiH na jučer održanoj sjednici najoštrije je osudilo skandalozne tvrdnje iznesene u pojedinim medijima, u kojim je borba SDP-ovih delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda FBiH za poštivanje Ustavom zagarantovanih prava, upoređena sa pokušajem rušenja države u režiji SDS-a devedesetih godina.

Ove tvrdnje još su apsurdnije, ako se zna da dolaze od stranaka koje su upravo partner SDS-a u vladajućoj koaliciji na državnom nivou. Predsjedništvo SDP BiH smatra krajnje uvrjedljivim tvrdnje da simbolični čin protesta zbog kršenja temeljnih ustavnih odredbi o konstitutivnosti i jednakosti predstavlja, navodno, destruktivno srpsko djelovanje.

Umjesto da se prepozna činjenica da je nepopunjavanje Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, te neimenovanje dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH iz reda srpskog naroda, kršenje Ustava FBiH, kojim se u pitanje dovodi legalnost djelovanja ovog Doma i svih njegovih odluka, ovaj čin želi se predstaviti kao udar na državu. U tom kontekstu nije suvišno napomenuti da se na čelu ovog kluba delegata nalazi čovjek koji je zbog svog doprinosa odbrani Republike Bosne i Hercegovine odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatnim ljlijanom“.

Ovakvim odnosom vlasti u FBiH, svjesno ili ne, samo daju opravdanje nacionalističkim elitama iz Republike Srpske da se još gore ponašaju na području tog entiteta prema pripadnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Predsjedništvo SDP-a podsjeća da je upravo glasovima delegata SDP BiH iz reda srpskog naroda omogućeno deblokiranje procesa formiranja vlasti u FBiH 2015. godine, koja još uvijek počiva na toj državotvornoj odluci delegata SDP-a.

Na kraju, članovi Predsjedništva su još jednom naglasili činjenicu da je SDP BiH, kao potvrdu svog državotvornog djelovanja i opredijeljenosti za borbu za prava građana na svakom pedlju BiH, prijavljen na izborima za općinska vijeća u čak 101 općini i gradu u cijeloj BiH, što predstavlja uvjerljivo najveći broj izbornih lista sa kojim na lokalnim izborima učestvuje neki od političkih subjekata u državi.