Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Državne institucije kao besplatna rent-a-car agencija

BiH

vozni park

Uslijed velikog broja poziva građana koji ukazuju na brojne nepravilnosti u korištenju službenih automobila u vlasništvu različitih institucija Bosne i Hercegovine, poslanik SDP u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, otvorio je rješavanje ovog problema zatraživši zvaničan odgovor na pitanje sa koliko automobila, koje starosti i knjigovodstvene vrijednosti raspolažu institucije BiH. Jednako važno pitanje na koje je također zatražen odgovor je ko sve, pod kojim uslovima i na osnovu kojih pravila koristi pomenuta vozila.

Neosporna je činjenica da veliki broj državnih službenika koristi službena vozila u privatne svrhe, izvan radnog vremena, ali i u dane vikenda, praznika i godišnjih odmora. Takvom praksom se potvrđuje teza da se neke institucije pretvaraju u besplatne rent-a-car agencije gdje pojedini uposlenici dobijaju vozila i besplatno gorivo.

Iako je upitno da li uopšte postoji osnov za dio uposlenika državnih institucija čak i da ih koriste u radno vrijeme, službena vozila se masovno mogu vidjeti ispred stambenih zgrada, na izletištima i u brojnim drugim okolnostima i slučajevima koja nemaju nikakve veze sa radom institucija.

Javna je tajna da rukovodioci državnih institucija dajući privilegije pojedinim uposlenicima, između ostaloga i korištenje službenih vozila, osiguravaju sebi naklonost i lojalnost unutar institucija. Ta praksa pod hitno mora biti zaustavljena jer se radi o jednoj vrsti zloupotrebe službenog položaja.

Iako je pitanje upućeno prije skoro mjesec dana, još uvijek nisu počeli pristizati odgovori iz državnih ministarstava, agencija, direkcija i drugih institucija BiH. U narednom periodu insistirat će se na dobijanju odgovora koji će biti dostupni javnosti, te će se tražiti odgovornost za uočene nepravilnosti, ali i uvođenje reda u ovoj oblasti. Nakon dobijenog odgovora uslijedit će naredne aktivnosti i inicijative sa ciljem uvođenja reda i poštovanja institucija BiH i njihove imovine.

Posebno raduje činjenica da su i poslanici drugih stranaka uvidjeli značaj ovog pitanja koje je pokrenuo poslanik SDP-a Saša Magazinović, te su se angažovali i svojim kasnijim pitanjima i zahtjevima podržali ovu aktivnost.