Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnici HVO-a uhapšeni zbog zločina u Hercegovini

BiH

SIPA

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH su po nalogu Tužilaštva BiH na području Hercegovine, uglavnom na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog, uhapsili osam lica osumnjičenih za ratne zločine nad bošnjačkim civilima.

Uhapšeni su Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Nedjeljko Matić, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao komandanti i pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, Vojne policije i stražari počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Uhapšeni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru Ljubuški i drugim lokacijama u periodu od aprila 1993. do marta 1994. godine.

Prema prikupljenim dokazima, u objektu Vojno-istražnog zatvora LJubuški bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine nezakonito uhapšene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatvorene u ovaj objekat.

Zatočenici, među kojima je bilo i maloljetne djece, držani su u nečovječnim uslovima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Ovaj predmet je kao predmet Kategorije dva, u kojem je tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužilaštvo BiH je provelo temeljnu i višemjesečnu istragu i predmet proširilo na veći broj osumnjičenih osoba i počinjenih zločina.