kritikuju vladu fbih

SDP: Inflatorni udar na stanovništvo gori nego što se moglo pretpostaviti

nermin niksic sdp (2)

Rast budžeta svih nivoa zbog rasta cijena mora biti iskorišćen i preusmjeren na socijalne programe konkretnim subvencijama, pomoći penzionerima te jednokratnom pomoći nezaposlenim, navode iz SDP-a

Informacija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine da je u januaru ostvarila 30 posto veće prihode pokazuje da je inflatorni udar na stanovništvo gori nego što se moglo i pretpostaviti, saopćila je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

– Nažalost, Vlada FBiH se pokazala nesposobnom da uspostavi funkcionalne terminale i robne rezerve. Tim rezervama bi se moglo uticati na cijene energenata i osnovnih životnih namirnica. Umjesto toga, građani su prepušteni sami sebi. Redovi pred javnim kuhinjama su jasan znak da vlast na svim nivoima mora prestati s blokiranjem institucija i hitno donositi odluke kojim će ublažiti negativne socijalne efekte – navodi se u saopćenju.

Rast budžeta svih nivoa zbog rasta cijena mora biti iskorišćen i preusmjeren na socijalne programe konkretnim subvencijama, pomoći penzionerima te jednokratnom pomoći nezaposlenim, navodi također SDP.

– Dužni smo u vremenu krize zaštititi najugroženije među nama. U zemljama okruženja vidimo da ozbiljne i odgovorne vlade već implementiraju konkretne mjere smanjivanjem PDV-a i akciza na energente, subvencioniranjem računa za struju i plin te jednokratnom pomoći najugroženijim – istaknuto je u saopćenju.

SDP očekuje od državnih, entitetskih i nižih nivoa vlasti da konačno shvate da su galopirajućom inflacijom ugroženi najvitalniji interesi svih naroda i građana. Pomoć građanima nije stvar izbora nego dužnosti vlasti koja je sukrivac za teško stanje u kojem su građani, konstatira ova stranka.