Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka vlade

Francuska ukida većinu covid mjera: Otvaraju noćne klubove, nema restrikcija za utakmice

Francuska_Pariz_koronavirus_Xinhua (1)

Francuska će “moći ukinuti većinu ograničenja poduzetih za suzbijanje epidemije u februaru” zahvaljujući novoj propusnici za vakcinaciju, koja je zamijenila zdravstvenu propusnicu, rekao je premijer Jean Castex u januaru

Francuska će u srijedu početi ukidati neke Covid restrikcije, uključujući obavezno nošenje maski na otvorenom, prenosi AFP.

Ograničenja kapaciteta publike za koncertne dvorane, sportske utakmice i druge događaje također će biti ukinuta, a iako rad od kuće više neće biti obavezan, i dalje će biti preporučen.

Ovim potezom počinje ublažavanje ograničenja koje je najavljeno krajem januara – uprkos tome što je zemlja prošlog mjeseca dostigla rekordne nivoe dnevnih slučajeva – i dolazi u vrijeme kada su Engleska i Danska također ublažile svoje restrikcije.

Francuska će “moći ukinuti većinu ograničenja poduzetih za suzbijanje epidemije u februaru” zahvaljujući novoj propusnici za vakcinaciju, koja je zamijenila zdravstvenu propusnicu, rekao je premijer Jean Castex u januaru.

U drugoj fazi ukidanja restrikcija, noćni klubovi, zatvoreni od decembra, ponovo će biti otvoreni 16. februara, a prostori za stajanje ponovo će biti dozvoljeni na koncertima, sportskim događajima i barovima.

Pariz nije uslovljavao ublažavanje ograničenja popravljanjem zdravstvene situacije. Vlasti smatraju prijetnju varijante omikron ograničenom i manje opasnom od prethodnih sojeva virusa, iako je zaraznija.

U prosjeku je zabilježeno 322.256 slučajeva u prethodnih sedam dana, prema posljednjim podacima, u poređenju sa 366.179 prije sedmicu.