Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Istražiti navode o multimilionskom kriminalu u namjenskoj industriji

predsjednistvo sdp apr

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici pozvalo vlast na svim nivoima da pokažu barem minimum posvećenosti svojim obavezama. Stalna odgađanja roka za dostavu odgovora na upitnik Evropske unije nanose štetu ugledu države i građanima ove zemlje, gotovo jednaku onoj koju će prouzročiti novi nameti i lančana poskupljenja nakon usvajanja akciza, kaže se saopćenju, u kojem se dalje navodi:

Odgađanja i blokiranje rada parlamenata na entitetskom nivou pokazuju nedostatak makar minimalnog stepena odgovornosti i koordinacije rada i funkcionisanja vlasti na svim nivoima. Predsjedništvo SDP BiH je zaključilo da bi usvajanje novog prijedloga Zakona o PIO/MIO u FBiH prouzročilo samo stvaranje novih socijalnih slučajeva. Na to upućuje činjenica da će penzije svim radnicima sa primanjima ispod ili u rangu prosječne plate biti mizerno niske i nedovoljne za puko preživljavanje.

S druge strane, FUP i nadležno tužilaštvo, a prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, su pozvani da istraže navode o multimilionskom kriminalu i pljački javnih dobara u namjenskoj industriji. Naime, javnost je već danima preplavljena medijskim izvještavanjima o kriminalnim radnjama u oblasti namjenske industrije u kojim, navodno, učestvuju najviši dužnosnici Vlade FBiH. Pritom u javnosti istupaju svjedoci, poput smijenjenog direktora UNIS Groupa, koji tvrdi da je stvarni razlog njegove smjene nepristajanje na učešće u brojnim, navodnim, kriminalnim radnjama, prije svega premijera Vlade FBiH.

Predsjedništvo SDP BiH nedopustivim smatra da nakon svega izrečenog niko krivično ne odgovara. Potpuno je jasno da su krivi ili oni koji bivaju prozivani za teške zloupotrebe i lično bogaćenje na račun naroda, ili oni koji ih lažno prozivaju, ukoliko sve navedeno nije istina, što zvuči manje vjerovatno.

Predsjedništvo SDP BiH je naglasilo da, iako je očito da u Federaciji BiH pravda spora, njena dostižnost ne smije ovisiti od toga nad kim se treba izvršiti. Pozvana je Vlada FBiH da konačno predvidi sredstva za stavljanje u funkciju posebnih službi za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, na osnovu Zakona donesenog u vrijeme Vlade FBiH predvođene SDP-om.

Na sjednici je pozdravljeno jačanje SDP BiH u entitetu RS, o čemu će posvjedočiti sutrašnje predstavljanje novih članova iz ovog dijela BiH, uoči sjednice Glavnog odbora partije, koja će biti održana 23. decembra u Banja Luci.