Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Liječenje neplodnosti čeka 4.000 parova u FBiH

Ilustracija

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH na današnjem je sastanku još jednom pozvao zastupnike ostalih parlamentarnih stranaka da sutra na sjednici ovog Doma glasaju za donošenje zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Pozvali su da glasom za ovaj zakon potvrde opredjeljenje za novi život te da hiljadama parova omoguće njihovo pravo na potomstvo i porodicu, saopćeno je iz SDP-a.

– Zakon je trebao biti donesen mnogo ranije, ali zahvaljujući opstrukcijama SDA-HDZ, više od 4.000 parova u FBiH i dalje treba liječenje a nema adekvatnu državnu pomoć. Jedan tretman biomedicinski potpomognute oplodnje košta između 4.000 i 8.000 KM. Za većinu naših građana ovaj novac je nedostižan, a oni kojima je to dostupno, uglavnom djecu dobivaju zahvaljujući kreditima. Bitno je istaći i da prvi pokušaj uglavnom bude neuspješan, odnosno da je za uspješan postupak potrebno više pokušaja – navodi se u saopćenju.

Upravo bi ovaj zakon, kako dodaju, omogućio da zavodi javnog zdravstva svim parovima mogu finansirati tretmane biomedicinski potpomognute oplodnje i tako im omogućiti da napokon dobiju potomstvo.

SDP poručuje da bi vladajuća većina u FBiH trebala prepoznati važnost ovog zakona i glasati za njegovo usvajanje.