BiH

saopštenje

SDP: Odlazak anesteziologa je nastavak žrtvovanja KCUS-a

05/05/2021

Nakon što su iz ove zdravstvene institucije rastjerane desetine najkvalitetnijih stručnjaka, javljaju se ozbiljne sumnje u kapacitiranost KCUS-a da vrši svoju osnovnu funkciju, navode iz SDP-a uz očekivanje da će Vlada FBiH i nadležni pravosudni organi zaštiti građane, njihovu imovinu, zdravlje i živote, i to bez odlaganja

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH tvrdi da posljednji odlazak 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavlja nastavak tragične politike koju protiv građana Federacije BiH i Sarajeva provodi SDA.

-Praksa žrtvovanja najeminentnijeg kliničkog centra u državi u svrhu zadovoljenja ličnih sujeta i želje za kontrolom vladajuće porodice SDA, kojoj su javne institucije igračke, a zdravlje i životi građana sporedna smetnja, neprihvatljiva je i skandalozna. SDP u Parlamentu FBiH još od 2017. godine traži raspravu o stanju na KCUS-u, ali je parlamentarna većina predvođena SDA-om i HDZ-om uporno odbijala održavanje iste, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

Dodaju da su 2019. godine zajedno sa ostalim opozicionim strankama skupili i potreban broj potpisa za tematsku sjednicu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vezi KCUS-a koja “opstrukcijama vladajuće većine nikada nije održana”.

Od svih nadležnih institucija očekujemo da poduzmu hitne mjere kako bi već urušeni i osiromašeni KCUS mogao pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Nakon što su iz ove zdravstvene institucije rastjerane desetine najkvalitetnijih stručnjaka, javljaju se ozbiljne sumnje u kapacitiranost KCUS-a da vrši svoju osnovnu funkciju, navode iz SDP-a uz očekivanje da će Vlada FBiH i nadležni pravosudni organi zaštiti građane, njihovu imovinu, zdravlje i živote, i to bez odlaganja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.