Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za životnu sredinu

Snimak koji je objavljen na društvenim mrežama pokazuje klasično mučenje životinje

medvjed bl (1)

U saopštenju se pojašnjava da je Interventni tim formiran rješenjem nadležnog ministarstva i da je obuku za članove tima organizovao Centar za životnu sredinu u Nacionalnom parku Sutjeska.

Povodom snimka medvjeda koji trči ulicom ispred automobila u naselju Karanovac oglasio se i Centar za životnu sredinu iz kojeg su poručili da pomenuti video prikazuje klasično mučenje životinja, te su takvo ponašanje najoštrije osudili.

“Vozač je svojim postupcima natjerao medvjeda da ode u naseljeno mjesto tj. u dvorište firme. Ljudi u ovakvim susretima treba da zaustave vozilo i puste životinju da se sama snađe i vrati se u svoje stanište. Nedavno smo pozvali sve ljubitelje prirode na oprez, jer je proljeće vrijeme kada se medvjedi bude iz zimskog sna i u potrazi za hranom često dolutaju i u naseljena mjesta”, naglašavaju u Centru za životnu sredinu.

Poručili su da su bili u komunikaciji sa Interventnim timom za krupne zvijeri Republike Srpske koji će nastaviti da prati kretanje medvjeda.

“Ovim putem apelujemo na lokalno stanovništvo i medije da, ukoliko dobiju bilo kakve nove informacije o kretanju ovog medvjeda, prijave direktno Interventnom timu za krupne zvijeri RS ili Centru za životnu sredinu, lovačkim udruženjima ili MUP-u RS koji će informaciju proslijediti Interventnom timu RS. Centar za životnu sredinu u okviru projekta ‘Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida’ sprovodi i aktivnost izrade Plana upravljanja za mrkog medvjeda u Republici Srpskoj u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Nacrt dokumenta treba da bude završen do kraja 2021. godine. Ovo je posebno važno, jer do sada u BiH nije izrađeni nijedan plan upravljanja za pojedinu životinjsku vrstu”, naglašavaju u Centru.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

U saopštenju se pojašnjava da je Interventni tim formiran rješenjem nadležnog ministarstva i da je obuku za članove tima organizovao Centar za životnu sredinu u Nacionalnom parku Sutjeska.

“Tim je podržan od strane Centra i sa nabavkom još jedne puške za uspavljivanje/davanje injekcija, a koja će im omogućiti lakše reagovanje u rizičnim situacijama s krupnim zvijerima. Cilj je da jedinku bezbjedno vratimo u njeno prirodno stanište te iz tog razloga apelujemo još jednom da se informacije o njenom kretanju dostave nadležnim institucijama ili našem udruženju koje će iste proslijediti Interventnom timu RS”, zaključuje se u saopštenju Centra za životnu sredinu.