Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

SDP: Podržat ćemo budžet ako Novalić i Milićević podnesu ostavke

Žalosno je da uopće kao opozicija moramo tražiti ostavke optuženog premijera i dopremijerke, koji su to odmah po potvrđivanju optužnice sami trebali učiniti

Klub delegata SDP BiH u Domu naroda FBiH ovim putem želi obavijestiti javnost i vladajuću većinu da će naši delegati podržati usvajanje entitetskog budžeta, ukoliko optuženici u predmetu ‘Respiratori’ premijer Fadil Novalić (SDA) i dopremijerka Jelka Milićević (HDZ BiH) podnesu ostavke, stoji u saopćenju ove stranke.

“Nemamo namjeru glasati za davanje dodatnih stotina miliona narodnog novca u ruke optuženim za učešće u pronevjeri desetina miliona tog istog novca. Ne želimo dozvoliti da narodni novac i dalje krčme oni koji su optuženi za njegovu krađu i za učešće u cijelom procesu.

Ukoliko Novalić i Milićević podnesu ostavke, to će nam predstavljati kakvu-takvu garanciju da milioni neće ponovo završiti u džepovima nekih novih malinara, drvoprerađivača za nabavku vakcina i fiktivnih udruženja. Žalosno je da uopće kao opozicija moramo tražiti ostavke optuženog premijera i dopremijerke, koji su to odmah po potvrđivanju optužnice sami trebali učiniti.

Ipak, moralnost i principijelnost su odlike koje niko ne može vezati uz vladajuću većinu, pa je iluzorno očekivati da perjanice vladajuće koalicije sami ponude ostavke iz moralnih razloga. Zato se nadamo da će barem naša ponuda nagnati vladajuću koaliciju da smjeni one koji sjede u optuženičkim klupama. Iako su članovi vladajuće garniture navikli sjediti na više stolica, optuženičku klupu ipak ne smatramo kompatibilnom sa premijerskom i dopremijerskom foteljom”, kaže se u saopćenju SDP-a BiH.