Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP poziva Anu Babić da bez odlaganja zakaže sjednicu skupštine

ks-skupstina

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo poziva Predsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo Anu Babić da hitno i bez odlaganja zakaže sjednicu i time prekine tromjesečni nerad ovog zakonodavnog organa.

Ukoliko se predsjedavajuća ogluši na ovaj poziv, SDP poziva sve političke subjekte koji participiraju u Skupštini, kao i samostalne zastupnike da zajedno prikupimo dovoljan broj potpisa za hitnu sjednicu i tako ih u skladu sa poslovnikom natjeramo da se ona konačno i održi. Ovo će biti i prilika svim strankama koje trenutno daju samo deklarativnu podršku za održavanje sjednice, da to svojim potpisima i konkretno dokažu.

Javnost podsjećamo da je cijeli problem nastao onog trenutka kada vlast koju predvodi SDA nije uspjela sa dnevnog reda ranije zakazane sjednice skinuti izvještaje o finansijskom poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova u Kantonu Sarajevo. Tada je dva puta prekidana sjednica kolegija i najavljena i zakazana sjednica više nikada nije održana čime i ovaj zakonodavni organ ulašao u ozbiljnu institucionalnu krizu u kojoj se Parlament Federacije BiH već godinama nalazi.

Više je nego evidentno da vladajuća koalicija prikrivanjem ovih izvještaja od očiju javnosti i skupštinske rasprave, zapravo skriva loš rad svojih kadrova na čelu spornih institucija.

Sve ono što se dešava unutar skupštinske većine ukazuje da vladajuće stranke zloupotrebljavaju svoju moć i da proceduralnim vratolomijama u Skupštini ne mogu sakriti svoj nerad tokom protekle četiri godine. Građani Sarajeva moraju znati stanje u javnim institucijama i preduzećima i to je najmanje što im svaki zakonodavni organ mora pružiti, pa tako i Skupština Kantona Sarajevo, stoji u saopštenju Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo.