Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP pozvao NSRS da odgodi sjednicu zakazanu na Dan nezavisnosti BiH

nsrs

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) pozvala je danas rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da odgodi sjednicu zakazanu za 1. mart, koji se obilježava kao Dan nezavisnosti BiH.

SDP zakazivanje sjednice na državni praznik smatra političkom provokacijom i anitdejtonskim djelovanjem najvišeg zakonodavnog organa entiteta Republika Srpska te su takvo djelovanje ocijenili i kao nepoštivanje Ustava BiH.

Iz SDP-a, u saopćenju, podsjećaju da je Skupština Republike BiH donijela Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH, a tim zakonom propisano da je 1. mart, Dan nezavisnosti, praznik i na taj dan državni organi, preduzeća i drugi pravni subjekti ne rade.

Odredbom Aneksa II.2 (prijelazne odredbe) uz Ustav BiH propisano je da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriju BiH kad Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose s Ustavom, sve dok nadležno vladino tijelo BiH ne odredi drugačije.

Kako nakon stupanja na snagu Ustava BiH Parlamentarna skupština BiH nije donijela zakon o praznicima, zakon kojim je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti BiH i dalje je na snazi, te se kao i svaki drugi zakon mora provoditi i poštivati.

Iz SDP-a BiH ističu da je Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH nastao na međunarodno prihvaćenim činjenicama, koje se tiču fer i ispravno provedenog referenduma o nezavisnosti BiH, na kojem su se 29. februara i 1. marta 1992. godine građani BiH izjasnili da su za demokratsku i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana.

sdp