SDP pozvao Vladu KS da hitno reaguje zbog pogoršanja sigurnosne situacije

BiH

pljacka banke u sarajevu (6)

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo poziva Vladu Kantona Sarajevo i Skupštinu kantona Sarajevo na hitnu reakciju povodom pogoršanja bezbjedonosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Pored ekonomske nesigurnosti koju je prouzrokovala socijalna neosjetljivost vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo kroz stalna poskupljenja komunalnih usluga i troškova života u Kantonu, posljednjih sedmica svjedoci smo enormnog porasta krivičnih djela oružanih pljački, paljevina, uništavanja tuđe imovine, krađe automobila, svakodnevnog pucanja iz vatrenog oružja na sarajevskim ulicama.

Građani se osjećaju nesigurno, a kriminalci zaštićeno. U društvu u kojem kazna za počinjeno djelo nije izvjesna i u kojem je nemoguće u pritvoru zadržati i one koji su terete za višemilionske pronevjere šalje se jasna poruka kriminalcima da će proći nekažnjeno i da mogu raditi šta žele. U Kantonu Sarajevo se jasno zna i da pojedini advokati uživaju naklonost ljudi iz kriminalnog miljea, a da se njihov uticaj proteže sve do tužilaštva i sudova. Postoji apsolutna odsutnost odgovornosti vladajućih struktura i nebriga za bezbjednost u Kantonu Sarajevo.

Danas roditelji ne smiju pustiti svoje dijete da samo ide u školu, penzioneri ne smiju hodati sa cekerima i torbama, a „žestoki“ momci u autima koji vrijede stotine hiljada maraka i bez dana radnog staža vladaju gradom. Kakve se poruke šalju građanima Kantona Sarajevo? Da li se zaista misli da će neko predočenjem statističkih podataka o tome da je Sarajevo sigurnije od većine evropskih metropola ubijediti građane da više vjeruju statistici nego svojim očima.

Pokušajte u to ubijediti porodicu našeg sugrađanina koji je danas smrtno stradao kao slučajni prolaznik, a našao se na vatrenoj liniji beskurpuloznih kriminalaca. Apelujemo na sve institucije u Kantonu Sarajevo da hitno reaguju i spriječe iživljavanje zločinačkih grupa nad građanima Kantona Sarajevo. Za to su izabrani i plaćeni od strane tih istih građana! Danas je na Ilidži stradao građanin koji je vozio bicikl. Sutra to može biti bilo ko od nas.

Istovremeno, u vezi sa slučajem pokušaja pljačke banke na Ilidži i ubistvom građanina, koji je slučajno prolazio tim mjestom, oglasio se Vibor Handžić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke.

– Izražavam saučešće porodici ubijenog i dijelim osjećaj zabrinutosti sa građanima Sarajeva povodom nemilog jutrošnjeg događaja na Ilidži. Osim ove pljačke na Ilidži, bila je oružana pljačka i u Hrasnom. Teško je govoriti kad posve nedužan čovjek strada na ovakav način, ali je još teže ništa ne reći o situaciji gdje se građani više ne osjećaju sigurno na ulicama – kazao je Handžić.