SDP: Predstavljena ekonomska platforma za lokalne izbore

Savjet sdp1

Ekonomska platforma za oktobarske lokalne izbore, koja sadrži detaljnu analizu dosadašnjeg razvoja lokalnih zajednica u Bosni i Herecgovini, s primjerima dobrih praksi u lokalnom ekonomskom razvoju, predstavljena je na današnjoj sjednici Savjeta za ekonomska pitanja Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH).

– Ekonomska platforma također daje osnove za političko djelovanje kandidata za načelnike i gradonačelnike, djelovanje kandidata za općinska vijeća i odbornike u izbornoj kampanji, kao i za djelovanje SDPBiH prema građanima – kazao je predsjednik Savjeta za ekonomska pitanja SDPBiH Anto Domazet.

Naveo je težišna pitanja koja platforma pokreće, a to su: unaprijeđenje zaposlenosti u lokalnim zajednicama, kako u obimu, tako i u kvalitetu poslova i visini plaća, reindustrijalizacija lokalnih zajednica, zasnovana na izvozu, građenje povoljnog poslovnog okruženja u lokalnim zajednicama, razvijanje socijalnog poduzetništva i unapređenje i intenziviranje javnih investicija.

Dodao je da su sva ova pitanja razmatrana u kontekstu rodne ravnopravnosti i socijalne inkluzije u lokalnim zajednicama.

U vezi s nacrtom Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, stav SDPBiH je da ponuđeni nacrt nije dao rješenja za ispravljanje nepravdi koje su sadržane u postojećem Zakonu i koje posebno pogađaju penzionere s punim radnim stažom, čije su penzije značajno devalvirane penzijskim reformama od 1999. godine naovamo.

– Iako su mnoga rješenja predložena u nacrtu zakona prihvatljiva za buduće penzionere, Zakon mora predložiti rješenja za unapređenje položaja sadašnjih penzionera. SDPBiH se odlučno protivi politici koja bi išla za smanjenjem doprinosa za penzijsko osiguranje i ukazuje na to da se uz efikasniju naplatu doprinosa od poreskih obveznika u velikoj mjeri može stabilizirati penzijski sistem – istakao je Domazet.

Također je naglasio da je primarna uloga vlade da osigura da postojeći sistem funkcionira bez zapreka, i da penzije budu isplaćivane na početku mjeseca za protekli mjesec, saopćeno je iz SDPBiH.