Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanišiću i Župljaninu potvrđene kazne od po 22 godine zatvora

Stanisic-Zupljanin

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbe odbrana i tužilaštva te potvrdilo presudu kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina u BiH 1992. godine.

Carmel Agius, predsjednik Žalbenog vijeća, kazao je da odbrane i tužioci nisu pokazali da je prvostepeno vijeće načinilo bilo kakvu značajnu grešku, javlja BIRN.

Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjoj Luci.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013., Stanišić i Župljanin su proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje.

Žalbu na tu presudu uložila su obojica nepravosnažno osuđenih, ali i tužioci. Stanišić i Župljanin zatražili su da budu oslobođeni po svim tačkama optužnice ili, alternativno, da im kazne budu umanjene. S druge strane, haški tužioci su u žalbi naveli da su prvostepene kazne neprimjerene počinjenim zločinima i da bi ih trebalo povećati na 30 do 40 godina zatvora.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Haagu počelo je 14. septembra 2009. godine, a 27. marta 2013. izrečena im je prvostepena presuda.

Stanišić se u martu 2005. dobrovoljno predao Tribunalu, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. u Pančevu i od tada je u pritvoru u Sheveningenu.

Optužnica koju je Tribunal protiv njih podigao 17. decembra 1999. bila je zapečaćena do 13. jula 2001. godine.