Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Prijedlozi o tri nacionalna kanala segregacija bh. medijskog prostora

predsjedništvo sdp333

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na jučerašnjoj sjednici zaključilo je da je aplikacija za članstvo u Evropsku uniju značajan korak za našu zemlju. Strateški interes Bosne i Hercegovine je članstvo u EU i NATO-u i zato će SDP uvijek podržati sve što će doprinijeti da naša zemlja što prije postane dio tih intergracija.

Članovi Predsjedništva su pozvali aktuelnu vladajuću koaliciju, da, ukoliko, zaista želi pokazati svoju ozbiljnost vezanu za predavanje aplikacije, što prije krene sa rješavanjem nagomilanih obaveza, uključujući i rješavanje tradicionalne trgovine u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Na sjednici Predsjedništva je bilo riječi i o prijedlozima formiranja tri nacionalna kanala u okviru BHRT-a, što su članovi Predsjedništva ocijenili apsolutno neprihvatljivim pokušajem podjele države. Radi se o još jednom pokušaju segregacije bh. medijskog prostora i napada na Javni servis, koji je, zbog toga što u Vijeću ministara BiH još nije imenovan novi ministar komunikacija i saobraćaja, praktično na izdisaju. Ovakvi prijedlozi dovode u pitanje osnovnu postavku javnih servisa u BiH, koji u svom cjelokupnom programskom sadržaju moraju biti na usluzi svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Još jednom je zatraženo od Vlade Federacije BiH da što hitnije ukine sramotnu odluku kojom je ministrima i savjetnicima u Vladi FBiH ponovo uvedena naknada za takozvani odvojeni život u visini od 250 i 300 KM. Isto tako, zatraženo je i da se ukinu naknade za sedam ministara iz federalne Vlade koji, uz redovnu plaću, svaki mjesec naplate i po 820 KM, jer su članovi Upravnog odbora Fondacije OdRaz.

Još poraznija je činjenica da je ovo prvi put u historiji Vlade FBiH da ministri dobijaju finansijsku nadoknadu za rad u ovoj Fondaciji, a ovakvim potezima koalicija SDA-SBB-HDZ pokazuje kako je odvojena od građana i realnosti u kojoj se cijela zemlja nalazi.