Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzlanskom kantonu prilika za 3.300 novih radnih mjesta

nezaposeni_biro

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić pozvao je poslodavce, privrednike i obrtnike s područja ovog kantona da iskoriste priliku i sredstva u iznosu od oko 18 miliona KM koja su u svrhu podrške zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta planirana ove godine.

Projekt koji se od jučer realizira posredstvom JU Služba za zapošljavanje prezentiran je danas na konferenciji za medije, a njime su poslodavcima s područja Tuzlanskog kantona ponuđene subvencije za prijem novih uposlenika u ukupnom iznosu od 16 miliona KM.

-Ovim sredstvima, koje je za poslodavce s Tuzlanskog kantona doznačio Federalni zavod za zapošljavanje obezbijeđeni su poticaji za otvaranje oko 3.300 radnih mjesta, a do poslodavaca je da se u što većem broju prijave i povuku svoje subvencije – rekao je premijer Gutić.

Programom Federalnog zavoda planirano je da se iz ovih sredstava finansira bruto iznos plate, poreza i doprinosa za svakog novouposlenog radnika, i to u periodu od narednih 12 mjeseci, uz obavezu poslodavca da tog uposlenika zadrži u radnom odnosu dodatnu godinu dana.

-Kako ne bi došlo do zloupotreba od poslodavaca, kojih smo bili svjedoci u proteklom periodu, ovaj javni poziv je predvidio i određene zaštitne mehanizme, te kaznene odredbe za sve one koji se ne budu pridržavali odredbi ugovora koji budu zaključili – rekao je direktor JU Služba za zapošljavanje Tuzla Senad Muhamedbegović.

Osim ovih 16 miliona KM, danas su najavljani i projekti podrške novom zapošljavanju Vlade Tuzlanskog kantona. Za ove projekte predviđeno je oko 2 miliona KM, a bit će realizirani putem javnih poziva Ministarstva razvoja i poduzetništva, Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

-Jedan od naših javnih poziva već će biti realiziran u narednim danima, a radi se o Programu dokvalifikacije i prekvalifikacije osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih osoba u Tuzlanskom kantonu, za što smo predvidjeli bespovratna sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, i to za sufinansiranje dokvalifikacije i prekvalifikacije u iznosu do maksimalno 2.500,00 KM po osobi – rekao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

S obzirom da kantonalna vlada želi obuhvatiti što veći broj potencijalnih novih uposlenika, ukupna sredstva će se putem resornih ministarstava i programa prilagoditi potrebama poslodavaca, te određenoj populaciji, demobilisanim borcima, teško upošljivim kategorijama, Romima, te osobama koje žele započeti vlasiti biznis, saopćeno je iz Vlade TK.