Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija stranke

SDP: Pripremimo se na očit separatistički akt i samoubilačku misiju Milorada Dodika

nermin niksic sdp FENA (1)

U saopćenju se navodi da je potpuno jasno „da je Dodik u političkom smislu krenuo u samoubilačku misiju“

Socijaldemokratska partija BiH, povodom izjava Milorada Dodika na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, poziva sve odgovorne činitelje političkog poretka u Bosni i Hercegovini da se uozbilje i pripreme sistematičan i strukturiran odgovor na očit separatistički akt – saopćeno je iz te partije.

U saopćenju se navodi da je potpuno jasno „da je Dodik u političkom smislu krenuo u samoubilačku misiju“.

– Njen cilj je da uvlačenjem cijele države u sukobe i nestabilnost iza lažnih interesa naroda Dodik sakrije svoje tragove uništenja, pljačke javnih resursa i osiromašenja građana ovog dijela Bosne i Hercegovine. Očekujemo da pravosudne institucije države u skladu s hitnošću novonastale situacije odmah poduzmu nužne mjere u skladu sa svojim dužnostima. Nužno je odmah pravosudnom akcijom onemogućiti nastavljanje činjenja teškog krivičnog djela podrivanja suvereniteta BiH od strane Dodika i njegovih sljedbenika – navode iz SDP-a BiH.

Visokog predstavnika, kao najmoćnijeg činitelja domaćeg pravnog poretka sa najširim ovlaštenjima, pozivaju da bez odlaganja izvrši svoju dužnost i sankcioniše one koji podrivaju Dejtonski sporazum i mir u BiH.

– Od demokratskog svijeta očekujemo da podrži ovakve aktivnosti visokog predstavnika, te da konačno nametne sankcije svim onim koji destabilizuju regiju i priječe evropski put BiH. Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže da neće u BiH tolerisati krimske i slične scenarije – navodi u saopćenju SDPBiH.

Dodaje da umjesto lamentiranja dijela političkih činitelja nad neuspjelim razgovorima o pitanjima koja su ipak u ovom trenutku sporedna, sve političke subjekte koji proklamuju državničko djelovanje poziva na hitno reakciju i djelovanje na sprečavanju udara na ustavno uređenje i državni poredak.

sdp