Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Reaktiviranje teme Mostara je nastavak neodgovornog ponašanja SDA i HDZ-a

mostar1345

SDP BiH smatra kako je reaktiviranje teme Mostara kao glavnog grada FBIH na zadnjem sastanku lidera SDA i HDZ kao najodgovornijih stranaka za katastrofalno stanje u Mostaru samo je nastavak neodgovornog ponašanja od strane istih onih koji su godinama dužni osigurati Mostarcima izbore i funkcionalne gradske institucije.

Umjesto nametanja lažne dileme o Mostaru kao glavnom gradu FBiH pozivamo SDA i HDZ da se konačno uozbilje i Mostarcima omoguće da na lokalnim izborima vrate institucije koje će ga ponovo učiniti normalnim gradom.

Federalni nivo vlasti ima dovoljno mehanizama i u sadašnjim ustavnim okvirima da potpunim preseljenjem ministarstava sa sjedištem u Mostaru, te putem drugih nadležnosti pomogne razvoju Mostara ukoliko za to postoji politička volja.

Ovakav potez kada je u pitanju Mostar bi imao djelomično opravdanje kada bi zaista i postojala volja tih istih lidera da reduciraju administraciju prethodnim ukidanjem kantona.

Sve drugo je samo težnja za bjesomučnim trošenjem novca poreskih obveznika i upošljavanje dodatnih stotina stranačkih kadrova, a što je,vidjeli smo to kod donošenja famoznog zakona o državnoj službi , i osnovni cilj.

Na koncu, ukoliko se ne radi o stranačkom dilu i naglom, još jednom u nizu misterioznih ustupaka HDZ-ovoj politici podjela, zašto onda Tuzla, Bihać, Zenica, Travnik ne budu glavni grad FBiH?