Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog zagađenja zraka u Kaknju proglešena “Epizoda pripravnosti”

kakanj smog

U Kaknju je zbog prekoračenja graničnih vrijednosti pojedinih zagađujućih materija u zraku proglašena „Epizoda pripravnosti“.

Općinski načelnik Nermin Mandra, proglasio je danas „Epizodu pripravnosti”, a odluka je donesena nakon što je zabilježeno prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u zraku, i u skladu s meteorološkom prognozom koja predviđa sporo pomjeranje atmosferskog pritiska, slab vjetar i pojačanu temperaturnu inverziju i u narednih 48 sati.

“Epizoda pripravnosti” je usvojeni međunarodni terminima u ovakvim situacijama, a ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštitu zdravlja ljudi. Radi se o prvoj fazi koja podrazumijeva poduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se poduzimaju u slučajevima potrebe za proglašenjem epizoda upozorenja ili uzbune.

Građanima, posebno starim, iznemoglim i bolesnim osobama i drugim osjetljivim kategorijama, preporučeno je da smanje kretanje u blizini saobraćajnica, ložišta, dimnjaka i sl. Preporučeno je izbjegavanje nepotrebnog boravka na otvorenom prostoru u područjima zagađenog zraka, korištenje javnog prijevoza umjesto ličnih motornih vozila, te boravak u planinskim predjelima.

Od privrednih i drugih subjekata očekuje se savjesno postupanje u skladu sa internim interventnim planovima, u cilju smanjena emisija iz proizvodnih postrojenja. Upućen je apel na smanjenje emisija iz ložišta i ostalih izvora korištenjem ekološki prihvatljivijih energenata, i zabranjeno je spaljivanje kućnog otpada u kotlovnicama.