Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Rješenje ne može biti etničko političko grupisanje

magazinovic1356

Predsjednik Glavnog Odbora SDP BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović susreo se sa Sarah Bordman, šeficom tima za Bosnu i Hercegovinu pri odjelu za Zapadni Balkan i proširenje u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije.

Komentarišući evidentnu političku, socijalnu i ekonomsku krizu na svim nivoima vlasti sa kojom stranke parlamentarne većine nisu sposobni da se izbore, Magazinović je istakao da rješenje nikako ne može biti etničko-političko grupisanje kome svjedočimo posljednjih dana. Umjesto da se svi zajedno angažuju na rješavanju problema koji se tiču svih građana Bosne i Hercegovine i na taj način pošalju poruku jedinstva, najodgovorniji političari se pokušavaju sakriti iza vjerskih zajednica i jednonacionalnih sastanaka koji neodoljivo podsjećaju na početak devedesetih.

Na sastanku je bilo govora i o implementaciji reformske agende. Magazinović je ocijenio da su vlasti u BiH netransparentne kada su u pitanju dosadašnje aktivnosti vezane za evropski put. Osim što su dosadašnji rezultati rada više nego skromni, u ove veoma važne procese parlamenti gotovo da nisu uključeni, što je nedopustivo. Opozicija koja također podržava evropski put BiH nema priliku da u skladu sa svojim kapacitetima da pruži doprinos, a NVO sektor i javnost su u potpunosti isključeni. Sve to, po njegovoj ocjeni, nije pravi put da se ubrza pristupanje BiH prema EU.

Na sastanku je razgovarano i o drugim aktuelnim temama i političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Sarah Bordman boravi u BiH kao dio delegacije Velike Britanije koja učestvuje na sastanku političkih direktora iz zemalja Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) koji se održava u Sarajevu. Na sastanku je prisustvovala i Kristine McNeill, šefica političkog odjela ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.