Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osobama s invaliditetom osigurati pravo na pristupačnost, obrazovanje i zapošljavanje

invalidi-zaposljavanje

Nevladina organizacija “Inicijativa preživjelih od mina“ je, povodom 3. decembar, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, postavljanjem bilborda u deset gradova u BiH ukazala na važnost i pozvala na poštivanje prava na pristupačnost, obrazovanje i zapošljavanje, kao preduslove inkluzije osoba s invaliditetom.

Ove godine 3. decembar se globalno obilježava pod sloganom Ujedinjenih nacija “Inkluzija je važna – pristup i osnaživanje za ljude svih sposobnosti“.

-Uprkos značajnim postignućima koji se tiču razvoja strateških okvira u domenu invaliditeta, osobe s invaliditetom i dalje se svakodnevno suočavaju s preprekama koje onemogućavaju njihovo puno učešće i doprinos razvoju lokalnih zajednica – ocjenjuje “Inicijativa preživjelih od mina” u saopćenju za javnost.

Ova organizacija ističe da nedovoljna primjena zakonodavnih okvira u oblasti invalidnosti i drugih dokumenata o ljudskim pravima rezultira izostankom podrške procesima koji imaju za cilj uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere života.

Fizička, informaciona i tehnološka nepristupačnost obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini, navode u ovoj organizaciji, sprečava djecu s invaliditetom da budu uključena u redovne nastavne programe čime se od rane mladosti diskriminiraju u odnosu na djecu bez invaliditeta.

Diskriminacija u procesu obrazovanja, nepristupačan prevoz i radna mjesta, samo su, ističe se, neke od prepreka koje uskraćuju mogućnosti osobama s invaliditetom sticanje potrebnog znanja i vještina koje olakšavaju njihovo zapošljavanje i konkurentnost na otvorenom tržištu rada.

-Smatramo da uključivanje pitanja invaliditeta u razvojne politike i programe na lokalnom nivou kroz podršku u izradi, promociji i primjeni Lokalnih akcijskih planova u oblasti invalidnosti, značajno doprinosi realizaciji zacrtanih prioriteta osoba s invaliditetom u sredinama u kojima žive i ostvaruju najveći broj prava i benificija – smatraju u “Inicijativi preživjelih od mina”.

Naglašavaju da je, u cilju osiguravanja jednakih mogućnosti, potrebno nastaviti s koordiniranim naporima na pronalaženju optimalnih rješenja kojim bi se usluge u zajednici učinile pristupačnim za sve građane te unaprijedila pitanja inkluzivnog obrazovanja za djecu s invaliditetom i cjeloživotnog obrazovanja za odrasle osobe s invaliditetom.

Osim toga, poručuju, dosljedna primjena zakonodavnih okvira u oblasti invalidnosti, a time i unapređenje položaja osoba s invaliditetom, bit će moguće samo uz odgovarajuće izdvajanje sredstava na svim nivoima vlasti.