Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Sankcije potvrda da je BiH neupitna, a pojedinci prolazni

predsjednistvo_sdpbih

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH pozvalo je domaće i međunarodne institucije da, vođene primjerom SAD, štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine, građane ove države i njihova prava.

– Postupci Vlade SAD najbolja su lekcija političarima i domaćim pravosudnim institucijama koje su u skladu sa zakonom mnogo ranije morale reagirati i sankcionirati sve odgovorne za kontinuirano rušenje ustavnog poretka BiH. U tom slučaju, do novonastale situacije, u kojoj postoji opasnost da zbog djela pojedinaca odgovara cjelokupna društvena zajednica, zasigurno ne bi ni došlo – saopćili su iz SDP-a BiH.

Predsjedništvo stranke izrazilo je nadu da će iz beskompromisne reakcije SAD-a, svi činitelji političkog života izvući pouku, oni koji to čine prestati propagirati nazadne koncepte etničke podjele države, te se posvetiti jačanju njenih institucija u interesu građana.

– Konačno, posljednja dešavanja samo su jasan podsjetnik da je država Bosna i Hercegovina neupitna, trajna kategorija, a pojedinci i njihove politike prolazni – stav je SDP-a.

U vezi s pitanjem održavanja lokalnih izbora u Stocu, SDPBiH daje punu podršku Incijativi za Stolac u nastojanjima za osiguranjem pravičnog okončanja cjelokupnog postupka.

Predsjedništvo SDPBiH smatra da odluka CIK-a BiH kojom se građanima Stoca u dijaspori suštinski uskraćuje pravo učešća u ponovljenom izbornom procesu predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava zagarantiranih Ustavom BiH.

– Nažalost, postupanja CIK-a još su jedna potvrda manjkavosti izbornog sistema u BiH i njegove očite podložnosti političkim uticajima i manipulacijama. Činjenica da lokalni izbori u BiH iz 2016. godine još uvijek nisu okončani u 2017. godini najslikovitiji su pokazatelj nužnosti izmjena izbornog zakonodavstva u skladu s međunarodnim standardima i demokratskim principima – navodi se u saopćenju SDP-a BiH.