Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: SDA i HDZ odbili zaustaviti pljačkašku privatizaciju

slavisa_sucur

Vladajuća koalicija SDA-HDZ je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH odbila prijedlog zaključaka delegata Socijaldemokratske partije BiH Slaviše Šućura, u kojoj se traži da se obustave svi postupci privatizacije u FBiH i u roku od 60 dana usvoji novi Zakon o privatizaciji i Zakon o općem i javnom dobru, saopćeno je iz SDP-a čije reagiranje prenosimo u cjelosti:

– SDA i HDZ su odbijanjem ovih zaključaka jasno podržali nastavak pljačkaške privatizacije, koju je omogućio postojeći Zakon. Umjesto poštenog i transparentnog procesa privatizacije, SDA i HDZ su odabrali podršku modelu privatizacije koji je stotine hiljada ljudi ostavio bez posla.

U prijedlozima zaključaka delegata Šućura Vlada FBiH se pozivala da obustavi sve postupke
privatizacije državnog kapitala u FBiH, do stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji i Zakona o općem i javnom dobru FBiH. Također, u roku od 60 dana Vlada je trebala utvrditi i Parlamentu FBiH uputiti u redovnu proceduru nacrt novog Zakona o privatizaciji i nacrt  Zakona o općem i javnom dobru FBiH.

U obrazloženjima ovih zaključaka navodi se da se novi Zakon o privatizaciji FBiH mora temeljiti na principima transparentnosti, učinkovitosti, maksimizaciji vrijednosti ostvarene privatizacijom državnog kapitala, ekskluzivitetu zadržavanja radnih mjesta i posebnom vrednovanju otvaranja novih radnih mjesta u postupku privatizacije, kao i posebnom vrednovanju osiguravanja novih tehnologija i tržišta u postupku privatizacije.

Također, svi postupci i metodi privatizacije državnog kapitala moraju se jasno i precizno urediti zakonom kako bi se onemogućila trenutna praksa da se pravilnicima Agencije za privatizaciju propisuju odredbe koje predstavljaju zakonsku materiju. Osim ovoga, potrebno je jasno uspostaviti sistem donošenja odluka o privatizaciji državnog kapitala između zakonodavne i izvršne vlasti, koji podrazumijeva efektivan nadzor Parlamenta FBiH nad postupcima privatizacije.

Novi Zakon o javnom dobru FBiH bi se trebao temeljiti na principima zaštite, očuvanja i unaprjeđenja vrijednosti ključnih resursa FBiH i njihovom definiranju kao imovine koja se ni prema kojem pravnom osnovu ne može prenijeti kao vlasništvo na bilo koje pravno ili fizičko lice, pa tako ni u postupku privatizacije. Ovo se posebno odnosi na šume, zemljište, vode, infrastrukturu u upotrebi u energetskom, infrastrukturnom, naftnom i komunikacijskom sektoru, kaže se u saopćenju SDP-a.