Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH 

dom naroda parlament fbih33

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je večeras u trenutku kad je primijećeno da nema kvalitetnog kvoruma. Nastavak je najavljen za naredni četvrtak.

Prekid je uslijedio nedugo po početku zasjedanja, otvorenog nakon cjelodnevnog rada u kojem je okončana prethodna, ranije započeta sjednica.

U preostalom dnevnom redu prekinute sjednice, gotovo su sve planirane tačke, među njima izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i novi zakon o osiguranju.

Za narednu sjednicu, rečeno je, ostali su amandmani na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na Koridoru 5-c”.

Prije prekida, delegati Doma naroda zadužili su federalnog premijera Fadila Novalića da, shodno ustavnim ovlašćenjima, osigura izvršenje presude Ustavnog suda FBiH kojom su osporeni određeni članovi federalnog zakona o stečajnom postupku.

Preispitivanje ustavnosti je u ovom slučaju svojevremeno zatražio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, a 17. januara, kad je dobio obavijest o sudskoj odluci, na vanrednoj pres-konferenciji izjavio da su osporene odredbe nepravdeno propisivale radnicima čija je firma u stečajnom postupku da mogu primiti za to vrijeme samo osam plaća, i to minimalnih.