Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: SDA i HDZ potvrdili da je FUP politička policija

niksic sdp (3)
Foto: D. Begović

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije podržao inicijativu poslanika SDP-a Nermina Nikšića o sprovođenju parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Tim povodom SDP je objavio saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Nakon što su SDA i HDZ onemogućili da se uvede parlamentarni nadzor nad radom federalne Uprave policije, više nema nikakve dileme da je ova institucija potvrđena kao politička policija, koja radi po nalogu stranačkih centara moći.

Normalnim ljudima teško je shvatiti da Predstavnički dom Parlamenta FBiH odbije inicijativu čija je suština osigurati zakonit rad federalne policije, jer već dvije godine ne postoji Nezavisni odbor, koji jedini može nadzirati rad policije.

Na ovaj način SDA i HDZ stali su u odbranu bezakonja i tako poslali jasnu poruku javnosti da policija odgovara samo njima, bez bilo kakvog građanskog, nezavisnog i nepristrasnog nadzora.

Ovo je samo jedan u nizu dokaza da sve što SDA i HDZ rade ima za cilj stvaranje njihove privatne države, u kojoj za njih ne vrijede ovozemaljski zakoni.
Zato ne treba nikoga čuditi što lider SDA privatizira službena vozila Predsjedništva BiH za potrebe svoje supruge.

Mi u SDP-u ćemo se nastaviti boriti za poštivanje zakona, jer samo vladavina prava jamči napredak svih građana ove zemlje.
Zajedno sa građanima nećemo dozvoliti da BiH postane privatna država nekoliko porodica okupljenih oko čelnika SDA i HDZ”, stoji u saopštenju iz SDP-a.