BiH

saopštenje

SDP: SDA traži političko utočište kod lojalnih saveznika iz HDZ-a

31/05/2021

Članovi Predsjedništva BiH su odali počast stradalim u Prijedoru simboličnim nošenjem bijelih traka na sjednici

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP BiH razmatrana je aktuelna politička situacija, sa posebnim naglaskom na najavljene sastanke SDA i HDZ vezane za izmjene Izbornog zakona BiH, stoji u saopštenju SDP-a, a dalje navode:

“Predsjedništvo SDP BiH smatra da je praksa sastanaka SDA i HDZ samo nastavak grubog gaženja instituta parlamentarne demokratije i poštivanja institucija BiH, koje, očigledno, vole da krše lideri ovih stranaka.

Kako SDA u posljednje vrijeme gubi na više političkih frontova, od kojih je najgore to što su građane doveli u direktnu životnu opasnost sporošću nabavljanja vakcina, odlučili su da utočište potraže kod lojalnih saveznika iz HDZ-a, od kojeg lider SDA traži politički spas tvrdeći da su Bošnjaci i Hrvati „jedan narod“, te pričom o izmjenama Izbornog zakona zamažu oči javnosti.

Izborni zakon spada u žilu kucavicu svake države, jer uređuje način i participaciju u vlasti. Stoga, stav SDP-a je isključiv i on glasi da se pregovori o ovako osjetljivoj tematici jedino mogu voditi u parlamentima i uz široki koncenzus javnosti, ostalih stranaka i NVO sektora.

Na sjednici je bilo riječi i o inicijativi člana Predsjedništva SDP-a i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o racionalizaciji Federacije BiH. Rečeno je kako je inicijativa, za sada, naišla na pozitivan odjek kod javnosti i dijela federalnih stranaka, te će se nastaviti sa njenom promocijom.

Članovi Predsjedništva su upoznati i sa sastankom na kojem je bilo riječi o formiranju trećeg, građanskog, bloka u bh. entitetu RS. Naglašeno je kako će se uskoro održati i drugi sastanak sa strankama po ovoj temi, na kojoj će biti usvojeni zajednički zaključci, kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju.

SDP BiH daje podršku slobodi novinara u njihovom radu i želi jasno poručiti da aktivnosti SDA već duže vrijeme upravo predstavljaju poziv na linč nepodobnih novinara, što se u praksi i obistinjuje. Posljednja dešavanja nedvojbeno ukazuju da smo iz društva tihe prisile prešli u društvo otvorenog pozivanja na nasilje.

Članovi Predsjedništva BiH su odali počast stradalim u Prijedoru simboličnim nošenjem bijelih traka na sjednici”, navode iz SDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.